Vi er både stolte og glade for denne store anerkjennelsen av vårt virke. Juryen sier i sin begrunnelse blant annet: «Årets vinner er en av våre beste og mest aktive litteraturformidlere. Vinneren samler daglig tusenvis av mennesker til samtale, stille fordypning, opplesninger eller lesning. Gjester fra alle grupper av befolkningen blir tilbudt det samme, de blir eksponert for hele bredden i norsk litteratur og veiledet av gode formidlere. Vinneren har blitt omtalt som del av kulturlivets grunnmur og en viktig pilar i et fungerende demokrati.»

Tidligere i år kom disse prisvinnerne ut på topp i den nasjonale innbyggerundersøkelsen 2013 innen kategorien «brukernes tilfredshet totalt» med hele 85 poeng av 100 mulige. Dette er høyest av samtlige offentlige tjenester det er spurt om. Og vi som jobber i biblioteket fikk også hele 89 av 100 mulige poeng på «De ansattes faglige kompetanse til å løse oppgavene».

Alle kommuner i landet har en prisvinner med gratis tilbud til store og små, og med et genuint ønske om å «være en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt», «stille bøker og andre medier gratis til disposisjon» og drive «aktiv formidling». Til enhver tid vil vi «legge vekt på kvalitet, allsidighet og aktualitet». Dette er forankret i bibliotekloven, og landets nye kulturminister, Thorhild Widvey, har også understreket den viktige oppgaven bibliotekene utfører. Folkebiblioteket er det mest brukte kulturtilbud, en suksessfull integreringsarena og er med på å styrke demokrati og ytringsfrihet ved å sikre at alle får tilgang til kunnskap og informasjon. Derfor ønsker også den nye regjeringen å styrke dem ytterligere, sier hun i forbindelse med at regjeringen bevilget 27,6 millioner til utvikling av folkebibliotekene over revidert statsbudsjett.

Det er dessverre en realitet at økonomien ofte får en negativ innvirkning på bibliotekets kvalitet, allsidighet og aktualitet.

Også Enger-utvalget sender sterke signaler om at det er på tide å bygge opp bibliotekene som en del av grunnmuren for demokratiet i Kulturutredningen 2014, og de anbefaler klart en betydelig økning av ressursinnsatsen fra både stat og kommune.

Da er det synd at anerkjennelsen og anbefalingene ikke når frem til virkeligheten, der flere av bibliotekene i landet og også her i Agder møtes med et budsjettforslag fra rådmannen som innebærer færre ressurser eller et krav om å utvide tilbudet uten at dette følges av friske midler. En virkelighet der kulturbudsjettet ofte går opp, mens bibliotekets går ned eller står stille mens alt vi betaler for koster mer. Det er dessverre en realitet at økonomien ofte får en negativ innvirkning på bibliotekets kvalitet, allsidighet og aktualitet. Om en benytter biblioteket flere steder vil en raskt se at tilbudet varierer fra kommune til kommune alt etter hva lokalpolitikerne tildeler biblioteket av midler over budsjettet.

Vi oppfordrer derfor dere alle til å ta en titt på sin kommunes budsjettforslag og gjøre det dere kan for at ditt bibliotek skal kunne være en god møteplass, en formidler av kultur til deg og dine barn og et tilbud som fortsatt tilfredsstiller deg og dine også til neste år. Se gjerne til hva som er gjort andre steder, som for eksempel i Oslo, om du mangler ideer, snakk med politikerne, spre budskapet. Sammen er dere sterke.