I Kristiansand har menigheten Filadelfia og Spareskillingsbanken kommet i medias og Forbrukerrådets søkelys. Saken er at medlemmer av menigheten skulle få mulighet til å ta opp gunstige lån i Spareskillingsbanken og gi pengene som gave til Filadelfia. Forbrukerrådet kalte ordningen for «frekkhetens nådegave» og kritikken har haglet i sosiale medier både mot Filadelfia og Spareskillingsbanken.

Mange praktiserer å gi tiende

Roy Mersland

Hovedgrunnen til at dette har blitt en stor mediesak, tror jeg ligger i at det er vanskelig for mange å forstå at mennesker i dag satser på mer enn egen inntekt, hus og hytte — at folk faktisk brenner for menighetsarbeid. Det er ikke slik som Forbrukerrådet synes å tro at gaver til menigheten gis av restmidler en familie måtte ha etter å ha dekket egne behov først. Innenfor frikirkeligheten (og også i Den norske kirke) er det fortsatt mange som praktiserer å gi tiende. Før man legger inn eget forbruk i familiebudsjettet setter man først av 10 % til kristent arbeid. Med dagens lønninger er det derfor ikke uvanlig at familier gir både 50 og 100 tusen kroner i året til menighetsarbeid. At slike engasjerte mennesker også er villige til å låne penger for å hjelpe menigheten når denne skal ta et stort økonomisk løft burde derfor ikke komme som noen overraskelse.

Les også :

Ordningen med gavelån er klok og tuftet på grunnleggende bankteori og økonomisk fornuft. En av hovedgrunnene til at vi har banker er at vi trenger lån for å gjennomføre større investeringer. Skulle vi ha spart opp penger til huskjøp hadde de fleste av oss ikke kunnet flytte inn i huset før pensjonistalder. Derfor låner vi penger, for å nyte godt av huset før vi egentlig har penger til å kjøpe det. Et godt hus gir oss et bedre liv. Og slik er det også for menighetene. Skulle menigheter som ikke får dekket det meste over offentlige budsjetter først ha spart opp penger gjennom vanlige gaver, ville det tatt flere tiår før de kom i bedre lokaler eller fikk foretatt andre større investeringer. Og på samme måte som privatfamilier øker sin livskvalitet med å bo i egne hjem, øker menigheter medlemmenes entusiasme når de får nye lokaliteter.

De laveste rentene

På grunn av offentlige bankreguleringer kan en bank gi de laveste rentene til privatpersoner. I dagens marked ville jeg ikke blitt overrasket om privatpersoner kan låne til nesten halve renten sammenlignet med menigheter. Det er derfor økonomisk klokt at låneopptak skjer på medlemmenes hånd i stedet for direkte til menigheten. Og i tillegg kommer skattegevinsten for den private låntakeren. Det er skattefritak for gaver opp til 20 tusen kroner og i tillegg får låntakeren selvsagt skattefratrekk for rentene på lånet.

Ordningen med gavelån er klok og tuftet på grunnleggende bankteori og økonomisk fornuft.

Det fine med gavelånene som var planlagt i Filadelfia var at disse, slik jeg har forstått det, var strukturert på en slik måte at man i stor grad ville unngått at de som ikke ønsket eller burde låne penger hadde gjort det. Spareskillingsbanken var en klokt valgt partner. De er kjent som en bank som omtrent aldri taper en krone. Det betyr at de gjør gode kredittvurderinger. I Norge er det forbudt for en bank å gi lån til en privatperson som ikke har betalingsevne eller som ikke synes å forstå låneavtalen. Banken måtte med andre ord gjort en grundig sjekk før de lånte penger til noen av Filadelfias medlemmer.

Les også :

Og selvsagt var planen at giverne av gavelånene skulle være anonyme. Ingen ønsker seg tilbake til tidligere tider med inngraverte familienavn på benkene lengst fremme i kirken.

Overført lånet til menigheten

Dersom det ikke allerede lå i ordningen, ville jeg også ha anbefalt at medlemmer som måtte angre — kanskje fordi de flyttet eller byttet menighet - kunne få overført lånet til menigheten. Slik «angrerett» vet jeg har blitt praktisert i andre menigheter tidligere. Risikoen for låntaker ville med andre ord være minimal.

Ordningen med gavelån er helt lovlig, er tuftet på sunn økonomisk fornuft og har vært brukt i flere menigheter tidligere, blant annet Oslo Misjonskirke Betlehem og Filadelfia i Vennesla

Ordningen med gavelån er helt lovlig, er tuftet på sunn økonomisk fornuft og har vært brukt i flere menigheter tidligere, blant annet Oslo Misjonskirke Betlehem og Filadelfia i Vennesla. Menigheter, og andre frivillige organisasjoner, bør fortsette å bruke ordningen når de skal bygge eller gjøre andre større økonomiske løft, og banker bør stille opp å finansiere slike sikre og samfunnsnyttige lån. Banker, og oss alle sammen, bør støtte opp om mennesker som brenner for menighetsarbeid og annet frivillig arbeid.