Redaktørens anliggende er ikke helt lett å bli klok på.

Arendalsuka har på kort tid etablert seg som en nasjonal arena for demokrati— og samfunnsdebatt.

De øverste representantene for politikk, organisasjons- og næringsliv møtes i løpet av Arendalsuka til debatt og samtaler i Arendal.

Arendalsukas behov

Redaktør Ljøstad synes å anerkjenne verdien av dette.

Hvis dette er riktig forstått, er det noe underlig at han ikke anerkjenner Arendalsukas behov for å være et uavhengig og ikke - kommersielt arrangement.

Fra starten av har en rekke journalister, ikke minst med tilknytning til Fædrelandsvennen, vært opptatt av om Arendalsuka er et Firsthouse- arrangement.

Med nevnte firmas logo på Arendalsukas hjemmeside, og dets styreleder som medlem av programkomiteen, viste det seg å være umulig for Arendalsuka å overbevise både journalister og andre om arrangementets uavhengighet av det kommersielle kommunikasjonsbyrået.

En smule arrogant

Derfor måtte Firsthouse-logoen bort, og styrelederen ut av programkomiteen.

Styrelederen i Firsthouse, Leif Monsen, valgte forøvrig å trekke seg fra programkomiteen.

Dette er undertegnede helt overbevist om at Ljøstad vet, og forstår.

Derfor er det underlig, og en smule arrogant, at han omtaler prosessen omkring fjerning av FH-logo og endring i programkomité som krangel i en sandkasse.

Arendalsuka er et dugnadsprosjekt. Ingen opparbeider rettigheter ved å jobbe dugnad. Det gjelder i Arendalsuka som det gjelder alle andre steder hvor folk av interesse og idealisme legger ned frivillig innsats.

Utmerket idé

At personer som i dag har tilknytning til Firsthouse på dugnadsbasis har bidradd med ideer og arbeid i Arendalsukas tidlige fase, har ikke gitt hverken disse personene eller FH rettigheter i Arendalsuka framover.

Arendalsuka ble startet ved at enkeltpersoner, med Øystein Djupedal i spissen, satte en utmerket idé ut i livet. Den har fortsatt under ledelse av et råd hvor to ordførere, to fylkesordførere samt toppledere fra LO, NHO og UiA i tillegg til programkomiteens leder, Øystein Djupedal, sitter. Dette rådet forvalter i dag Arendalsuka. Og Arendal kommune gjør det alt vesentlige av arbeidet utenom selve programarbeidet og forespørsler til debatt — panel m.v.

Ingen skal få bruke Arendalsuka til å fremme særinteresser. Derfor er ukas integritet og uavhengighet så fullstendig avgjørende.

Arendalsuka kan komme til å leve lenge dersom det framover vil finnes dyktige og engasjerte mennesker som evner å skape et program som nasjonale og internasjonale aktører finner det interessant å delta i, og dersom det også framover finnes offentlige og / eller private sponsorer som vil stille til sammen ca. tre mill kr. per år til rådighet.