Et slikt vedtak er en så alvorlig sak at det behandles etter Grunnlovens paragraf 115 og krever ¾ flertall. Siden EØS-avtalen ble vedtatt har det ikke blitt brakt på bane en mer alvorlig suverenitetsavståelse.

I en situasjon hvor Storbritannia kan komme til å gå ut av EU og hvor euroen i lengre tid har bidratt til forsterket krise og stor uro, blir det veldig feil å knytte Norge nærmere til finanssystemet i EU.

EUs tilsynsbyrå

ESA vil da gjøre sine vedtak etter tekstutkast fra EUs tilsynsbyrå. Det er EU-byråene som driver det daglige tilsynet, og kan gi ulike anbefalinger og såkalte ikke-bindende vedtak til finansmyndigheter og foretak også i Norge. Ifølge proposisjonen fra regjeringen kan ESA løse tilsynsoppgaven ved å ansette én ekstra person. Systemet bygger på at ESA gjør de reneste kopivedtak av det som kommer fra EU-byråene. Norge, som ikke er med i EU og ikke kan bli medlem i EUs finanstilsyn, får hverken medbestemmelsesrett, vetorett eller ankemulighet.

Et lekket dokument fra handelsforhandlingene mellom EU og USA (TTIP-avtalen) viser at EU-kommisjonen på finanssektoren først og fremst er opptatt av kapitalflyt og å avvikle såkalte hindringer for et fritt marked for finanstjenester. Derfor synes det bakvendt å skulle gå veien om EUs finanstilsyn, hvis målet er å styrke tilsynet med norske banker og finansforetak.

Les også :

Det er i denne sammenheng en rekke direktiver på finansområdet som følger med. Alvorlig er det hvis den norske garantiordningen for bankinnskudd blir mer enn halvert fra 2 millioner norske kroner i dagens ordning til 100.000 euro. En samlet finanskomité ga i 2009 tilslutning til å beholde den norske ordningen. Hvis dette står for fall, betyr det at folk må føle større usikkerhet for sine bankinnskudd.

Brudd med Grunnloven

Ingen har til nå greid å påvise konkrete skadevirkninger for norsk bank— og finansnæring av at vi ikke er underlagt EUs finanstilsyn. EØS-avtalen krever ikke at Norge underlegger seg EUs finanstilsyn, EU krever ikke at Norge skal ta inn dette i EØS-avtalen. Det er norske regjeringer som har tatt initiativet. Hverken Sveits eller Storbritannia ønsker å underlegge seg EUs finanstilsyn.

Etter vår mening har ikke Stortinget det nødvendige mandat fra folket til å legge Norge under EUs finanstilsyn. Et slikt vedtak vil kunne bli sett på som et brudd med Grunnloven eller en omgåelse av den.

Innlegget er forkortet. Red.