Fredag morgen våknet verden til et Storbritannia som med et udiskutabelt flertall svarte et nei til fortsatt EU-medlemskap. Markedet reagerte umiddelbart og ga sitt svar på dette dramatiske skiftet i Europa: Pundet falt som en stein. Oljeprisen falt. Aksjeverdier falt. Det er store bevegelser i alle valutakurser, råvarer, verdipapirer og aksjemarkeder. Reaksjonen fra markedet var massiv, dag én i det nye Europa.

Det er lite å glede seg over . Dette er dramatisk. Verden har store spørsmål og utfordringer å løse, spørsmål som må løses i fellesskap av sunne, sterke demokratier. Spørsmål som ikke kan håndteres eller møtes av mange enkeltland. Det handler om klima. Sikkerhetspolitikk. Migrasjon. Globalisering. Og som nevnt — økonomi og vekst.

Og nettopp i vår tid - med en verden som er hakket kjøligere enn på lenge - hadde vi mer enn noen gang trengt et tett sammenkoblet Europa som en stabiliserende faktor i en urolig verden. Kinas økonomi går fram og landet har en sterk befolkningsvekst, Russland er mer aggressivt, Vesten har felles utfordringer i forhold til islamsk ekstremisme og terror. For å nevne bare noe. Og selv om Hillary Clinton akkurat nå ser ut til å være favoritten som president i USA, kan Donald Trump vinne. Det er ikke betryggende.

David Cameron kunngjorde fredag morgen at han trekker seg som statsminister i oktober, og mange spår at Boris Johnson vil steppe opp. Han får i så fall en vanskelig jobb, men den har han bedt om, for å si det forsiktig. Camerons arvtager skal forhandle fram en avtale med et motstridig EU, et EU som ikke vil gi så mye fra seg at andre land fristes ut på samme vei. Allerede rasles det med sabler i Nederland og Frankrike, og flere andre EU-land har høyrepopulistiske bevegelser som ser på dette som en seier.

Men dette betyr altså flere år med usikkerhet om det økonomiske rammeverket for verdens femte største økonomi. I et splittet Storbritannia, hvor det er usikkert hva Nord-Irland og Skottland vil gjøre. Dette gjør noe med hele verden. Også med Norge. Vi er ikke med i EU, men kan ikke melde oss av ringvirkninger av internasjonal politikk.