Det enstemmige vedtaket kan forlede omverdenen til å tro at nå er det endelig likestilling mellom kjønnene i forbundet. Slik er det imidlertid ikke. For generalforsamlingen vedtok samtidig å opprette et hyrderåd, hvor bare menn får plass. Alle teologiske og åndelige spørsmål flyttes til dette rådet, og slik har mennene fortsatt all makt i lærespørsmål.

I over 100 år har forbundsstyret i Indremisjonen bestått av sju menn. Årsaken er at organisasjonen i alle år har ment at Bibelen tillater at kun menn kan ivareta det åndelige lære— og forstanderansvaret. Flere på grasrota i organisasjonen har de siste årene opponert mot dette prinsippet, og ledelsen har åpenbart følt seg presset til å komme opp med noe nytt.

Vi registrerer at forbundet har tegnet et nytt organisasjonskart, men i realiteten får kvinnene like lite innflytelse som før. Kvinnene kommer inn i styret, som har sju medlemmer, men de er i mindretall. I det nye hyrderådet får generalsekretæren, styreformannen, styrets nestformann og ett av de valgte mannlige styremedlemmene plass. Siden bare menn skal sitte i hyrderådet, kan kvinner i praksis hverken være formann eller nestformann i styret. Det står ikke til troende når generalsekretær Karl Johan Hallaråker bedyrer at dette ikke handler om makt.

Likestillingen har kommet langt på mange områder i samfunnet vårt. Også i de fleste kirkesamfunn og kristne organisasjoner har utviklingen gått i retning full likestilling. Indremisjonsforbundet hører til unntakene. Etter helgens generalforsamling kan vi fastslå at diskriminering på bakgrunn av kjønn kommer til å fortsette. For det hjelper lite å slippe kvinner til i styret når de viktigste sakene samtidig fjernes fra styret og overlates til et råd bestående av bare menn. Det er spill for galleriet.

Oppslutningen på generalforsamlingen i Indremisjonsforbundet denne helgen var meget skuffende for ledelsen. Formannen uttrykker overraskelse, og at noe er galt en eller annen plass. Kan hende er noe av forklaringen at de kreftene i miljøet som har kjempet for å få en slutt på diskrimineringen, har gitt opp - og uteblir.