Denne uken skal sykehusdirektør Jan Roger Olsen avgjøre fremtiden til kreftkirurgien på Sørlandet. Helse Sør-Øst har bestemt at operasjoner med lite volum, som nyre— og prostatakreft, må samles for å sikres god nok kvalitet. Prinsippet "øving gjør mester" skal sikre at både den enkelte kirurgen og det samlede teamet som utfører slike operasjoner er dyktige nok.

I 2010 foreslo Helse Sør-Øst at operasjoner for nyre- og prostatakreft må samles på ett sted på Sørlandet, uten å si hvor. Nylig ønsket sykehusdirektøren å dele de to operasjonsfeltene mellom sykehusene i Arendal og Kristiansand, men det ble blankt avvist av fagmiljøene begge steder.

Derfor må direktøren ta den særdeles ubehagelige avgjørelsen om hvilket av de to sykehusene som skal ha denne høyspesialiserte kirurgien.

Saken dreier seg om hva slags sykehus vi skal ha på Sørlandet i fremtiden.

Valget må bygge på tre premisser. Det viktigste er kvaliteten på behandlingen for den enkelte pasienten. Den sikres best, ifølge Helse Sør-Øst, ved å samle operasjonene på et sted som kan sikre et robust fagmiljø med alle nødvendige støttefunksjoner, som patologitjeneste, onkologer og karkirurger. Det fins i bare i Kristiansand. Det er teamarbeid med flerfaglige spesialiser som er fremtiden i helsevesenet.

Kvalitetsforskjellene mellom sykehusene på Sørlandet er hittil blitt holdt godt skjult for publikum. Til nå har sykehusdirektøren ikke villet legge fram tallene som trolig viser at det er dårligere behandlingsresultater i Arendal enn i Kristiansand for både nyre- og prostatakreftoperasjoner.

Et annet premiss for valget er det økonomiske. Investeringsbudsjettet til Sørlandet sykehus er svært lavt, og enhver krone som brukes til å dublere behandlingstilbud vil forverre situasjonen.

Det tredje premisset er viktigheten av å skape robuste og sterke fagmiljøer på Sørlandet med like god kvalitet som det beste i Norge. Hvis ikke, vil stadig flere typer behandling bli sentralisert til Oslo.

Så mens den dagsaktuelle striden ser ut til å handle om kampen mellom sykehusene i Arendal og Kristiansand, dreier saken seg i et lengre perspektiv egentlig om hva slags sykehus vi skal ha på Sørlandet i fremtiden.

Det er den avgjørelsen som ligger i sykehusdirektør Jan Roger Olsens hender.