At mange røykere ikke ønsker restriksjoner, har vi stor forståelse for. Allikevel vil vi be ansvarlige politikere og skoleledere om å se dette i et videre perspektiv. For hvilken effekt har vedtak om snus og røykfrie skoleområder, slik reglementet er i Vest-Agder per i dag, når nikotinhungrige elever og lærere tenner hverandres sigaretter like utenfor skoleporten? For røykehjørnene eksisterer fremdeles. De har bare flyttet seg fra skolens områder til nabotomtene. Kreftforeningen ønsker å fjerne de nye røykehjørnene ved å gjøre videregående skole fri for røyk og snus i hele skoletiden.

Den kommende samhandlingsreformen til helseminister Bjarne Håkon Hanssen varsler en kraftig satsing på forebyggende arbeid. Dersom fylkespolitikerne i Vest-Agder ønsker å vise at en slik satsing innebærer ord omgjort i handling, må de følge opp med tiltak som hjelper.

Vest-Agder har per i dag et reglement som sier at alle skoleområdene til de videregående skoler i fylket skal være røykfrie. Nå mener vi fylket bør komme på banen med et tiltak som vil ha en forebyggende effekt: et forbud mot all tobakksbruk i skoletiden.

En røykfri skoletid fører til færre røykere. Det viser en undersøkelse blant 2.400 ungdommer i alderen 16-24 år. Forskere ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) står bak studien som fastslår at daglig røyking er minst utbredt på skoler med helt røykfri skoletid. Mellomløsningen vi har i dag, hvor både elever og lærere kan røyke bare de beveger seg en halvmeter utenfor skoleporten, ser ikke ut til å føre til den samme nedgangen i tobakksbruken.

Et totalforbud vil naturligvis vekke motstand blant røykerne og snuserne i de videregående skolene. På samme måte som røykeloven – en lov de fleste i dag betegner som en stor suksess – ble møtt med motargumenter. Skoleansatte som er vant til å ta en røyk i pausene, kan oppleve dette som en innskrenking av sitt eget privatliv. Da må vi skille mellom privatliv og arbeidsliv. Arbeidsgiverne har en lovfestet rett til å forby røyking i arbeidstiden. I en organisasjon som Kreftforeningen er et forbud mot all bruk av tobakk en naturlig del av arbeidsreglementet, og flere arbeidsplasser følger etter. Derfor er det viktig at skoleelevene venner seg til en tobakksfri arbeidsdag. Skal et tobakksforbud fungere, bør de samme reglene gjelde for lærere som for elever. Lærere og andre skoleansatte er viktige rollemodeller for elevene.

Undersøkelser viser en sammenheng mellom læreres synlige røyking og elevers risiko for å bli røykere – særlig hvis lærerne røyker sammen med elevene. En dansk studie viser dessuten at jo flere av de ansatte ved skolen som røyker, jo større er andelen elever som røyker. Ansvarlige politikere og skolelederes fokus må være på folkehelse og forebygging. Elever oppgir at røyke— og snuspress er av den typen press det er vanskeligst å stå imot. Samtidig sier 6 av 10 røykende 16-åringer at de røyker mest i skoletiden. Undersøkelsen UNG-HUNT dokumenterer at gutter og jenter som røyker daglig, har større sykefravær og flere plager enn ungdom som ikke røyker. Alt dette kommer i tillegg til alle de alvorlige sykdommene tobakksbruk kan føre til senere i livet.

Derfor bør det være et mål for politikerne at de videregående skolene blir tobakksfrie. Et forbud vil også være i tråd med Opplæringsloven hvor det står at en av skolenes oppgaver er å fremme helse.

Det er viktig at de samme reglene som gjelder for røyk også gjelder for snus. Kreftforeningen undersøkte i fjor høst fire videregående skoler for å se hvordan dagens regler håndheves. Et hovedfunn var at røyking blir møtt med restriksjoner, men ikke snusbruk. Det er til tross for at snus inneholder over 30 kreftfremkallende stoffer, og øker risikoen for enkelte krefttyper betraktelig. Den utbredte holdningen blant svært mange om at snus ikke medfører helseskade viser seg å være feil.

En artikkel publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet Oncology viser at risikoen for å utvikle bukspyttkjertelkreft og spiserørskreft øker med hele 60 prosent ved bruk av snus. Tobakksindustrien møter ulike røykeforbud og røykelover med en sterkere satsing på snus – og ser etter nye målgrupper i markedsføringen. Men snusen blir ikke noe mindre skadelig om den kommer i en rosa eske. Derfor er det viktig at skolen er en arena som er fri for tobakkspress.

Jo lenger vi venter med en økt innsats på forebygging, desto mer kostbart blir det for samfunnet, er et av hovedpunktene i Samhandlingsreformen. Det er et syn Kreftforeningen deler. Derfor er det svært viktig å signalisere at røyking og snusing ikke blir noe mindre farlig om det gjøres like utenfor skolens område. Det er holdningen til dette Kreftforeningen ønsker å påvirke ved å foreslå at fylkespolitikerne i Vest-Agder gjør vedtak som viser at de vil ta tobakksbruken på alvor.

I vårt daglige arbeid ser vi hvilke enorme helseskader som er knyttet til bruk av tobakk. En nasjonal studie viser at det er av avgjørende betydning at fylkeskommunene vedtar enhetlige regler om man skal lykkes i å forebygge tobakksbruk i skolene. Kreftforeningen utfordrer alle fylkeskommuner i landet til å vedta tobakksfri skoletid. Vi forventer at fylkespolitikerne i Vest-Agder viser vei på det tobakksforebyggende arbeidet, da Agder fortsatt har store utfordringer innenfor dette feltet.

Jo tidligere videregående skoler får helt snus- og røykfri skoletid, desto raskere kan nye elever ønskes velkommen til et snus- og røykfritt miljø. Kreftforeningen har tiltro til at fylkespolitikerne i Vest-Agder ser dette, og vil ivareta den oppvoksende slekten ved å gi dem den best mulige helsefremmende oppvekstarenaen. Røykehjørnene hører fortiden til.