Der får vi et innblikk i det perfeksjonspresset mange unge jenter kjenner på i dag. Mange sliter med utilstrekkelighet og med å mestre sin egen hverdag både faglig, sosialt, kroppslig og økonomisk. Og det hjelper ikke med sosiale mediers glansbilde.

Unge sliter psykisk

Nova-rapporten «Ung i Oslo 2015» rapporterer om at langt flere unge sliter psykisk nå enn for få år siden. Folkehelseinstituttet og Høyskolen i Hedmark melder om en dobling i bruken av antidepressiva blant tenåringsjenter.

KrF mener livsmestring må få større plass på skolen. Skolen skal gi elevene mer enn faglige kunnskaper og ferdigheter. Formålsparagrafen framhever at skolen også skal gjøre barn og unge i stand til å mestre sine egne liv.

Ressurs for skolene

Derfor foreslår KrF at undervisningsopplegget «Livsmestring i skolen» innføres på ungdomstrinnet. Det skal ikke være et nytt fag, men en ressurs for skolene hvor de kan trekke inn fagpersoner som kan gi ungdom undervisning om temaer som er relevant for dem i hverdagen. Det kan være alt fra helsesøstre, sosionomer og psykologer som kan snakke om kroppspress, selvbilde, rus og mellommenneskelige relasjoner, til forbrukerøkonomer som kan gi undervisning om privatøkonomi og kjøpepress.

«Sykt perfekt» har bidratt positivt til å gjøre det lettere å snakke om det presset mange unge føler på. «Livsmestring i skolen» bør også bidra til dette. Her kan elevene senke skuldrene litt og få undervisning og samtale om viktige temaer uten å forholde seg til prestasjonsjaget.