Ved å tilrettelegge for at store , internasjonale selskaper legger sine datasentrer her, kan vi skape nye sørlandske industrieventyr.

Like før jul kom nyheten fra Vennesla: På Støleheia har investorer sikret seg 2000 mål for å kunne bygge Norges største datasenter. Byggearbeidene kan starte allerede til høsten. Investeringene blir i milliardklassen.

Et datasenter er en viktig del av den digitale tidsalders infrastruktur. Stort sett alt du gjør på en pc eller smarttelefon er innom et datasenter. Når verdens datamengde dobles omtrent hver 18. måned, er det åpenbart at det må bygges mange nye datasentrer de neste årene.

Det er ingen tvil om at ringvirkningene av et datasenter på Sørlandet vil være betydelige og viktige.

I fjor sommer åpnet Facebook sitt første datasenter utenfor USA. I Luleå i Sverige ligger nå tre bygg på til sammen 84.000 kvadratmeter, som er tettpakket med servere som holder liv i verdens største sosiale nettverk.

Hvorfor dro Facebook nesten til Polarsirkelen for å bygge sitt europeiske datasenter? Av de samme årsakene som gjør Norge og Sørlandet til et godt valg: Stabile politiske forhold, kjølig klima og billig og ren energi. Dette er en kombinasjon som er gull verdt for Google, Amazon, Facebook og andre store selskaper som leter etter steder å plassere serverparkene sine.

Datasentrene trenger mye energi. Ifølge tall fra Greenpeace, har verdens samlede skytjenester et energiforbruk som ville plassert nettskyen på femteplass på listen over land som bruker mest strøm. Det kreves selvsagt strøm for å holde serverne i gang, men det kreves like mye strøm for å kjøle dem ned (de produserer mye varme). I Norden, hvor svært få dager ser temperaturer over 25 grader, kan datasentrene i stor grad luftkjøles. Dermed kan det totale strømforbruket reduseres med rundt 40 prosent.

Norge har i dag verdens reneste produksjon av elektrisk kraft, og kan dessuten skilte med sterk forsyningssikkerhet og et økende kraftoverskudd, som enten må eksporteres eller brukes til verdiskaping. Datasenteret på Støleheia er — ikke tilfeldig - planlagt like ved et av de største kraftknutepunktene i Norge.

Stort sett alt du gjør på en pc eller smarttelefon er innom et datasenter.

De økonomiske ringvirkningene av et datasenter i Vennesla er vanskelig å anslå, men fra Luleå meldes det at Facebook-anlegget tilfører den svenske økonomien ni milliarder kroner over ti år. Det er ingen tvil om at ringvirkningene av et datasenter på Sørlandet vil være betydelige og viktige for å videreutvikle en allerede attraktiv IT-region.

Sørlandet har i dag Norges største IT-klynge, Digin, som består av 1150 IT-ansatte i 67 innovative virksomheter. Et datasenter vil trekke nye, smarte mennesker til landsdelen, og utvikle IT-miljøet ytterligere. Økt kompetanse gir unike muligheter for videre vekst i en bransje som nå preger utviklingen i omtrent alle andre bransjer. Digin har som mål å være en vekstkraftig og attraktiv IT-klynge i Europa innen 2025. Sammenkoblingen med det europeiske kontinentet er viktig. Vi trenger en bredere digital motorvei til og fra Norge. I dag går 80 prosent av norsk datatrafikk via Sverige. Det finnes én fiberkabel som går fra Kristiansand til Danmark, men på sikt trengs mer kapasitet. Ved å bygge nye fiberlinjer direkte til det europeiske kontinentet, gjør vi Norge til et mer attraktivt land å etablere seg i. Når det legges nye strømkabler til Europa, som den planlagte kabelen fra Flekkefjord til Tyskland (NordLink), må det parallelt legges en fiberkabel.