Nå har avisen tatt på seg nok en sisyfosoppgave,å promotere EU/EØS slik vi kunne lese artikkelen til journalist Eva Myklebust i lørdagsavisen. Hun er sannelig ikke skvetten som går i gang med en slik oppgave i en tid hvor mere enn 70 % av befolkningen sier nei til EU medlemskap, og vi må mere enn ti år tilbake i tid for å finne meningsmålinger som ga ja-flertall i befolkningen.

Nye direktiver

Til sammenligning med dagens tall, kan det være på sin plass å minne om nei-andelen ved folkeavstemningen i 1994 var 52,2 %.Forklaringen på denne utvikling gir egentlig Myklebust selv i sin artikkel, nemlig at folk ser hva følgene av EØS-tilknytning innebærer. Når Europabevegelsens Jan Erik Grimheim hevder at 70 % av sakene i kommunestyrer og fylkesting er EU-relatert, skjønner folk at det var ikke slik resultatet av folkeavstemningen skulle arte seg. Vi, folket, ble forespeilet at EØS-tilknytning var «bare» en utvidet handelsavtale. At avtalen er dynamisk og stadig krever implementering av nye direktiver som i større eller mindre grad berører oss alle,har ført til en oppvåkning. Denne gir seg utslag i aksjonen «Nei til EØS» som nylig er dradd i gang og som fikk en «flying start» med et såkalt kjendis-opprop.

Viktig at vi sa nei

For øvrig gir lørdagens artikkel god oversikt over hvor viktig det var at vi sa nei til EU i 1994. Når kun 40 % av EUs befolkning nå sier nei til prosjektet er det et alvorlig signal. Det samme er den minkende og dårlige oppslutningen om valg til parlamentet. Og vi i Norge ser jo hva som skjer i unionen og de fleste priser seg lykkelig for at det ikke ble fullt medlemskap.Myklebust fremhever EUs fredsbevarende funksjon og det er nok et viktig poeng. Siden etableringen av kull— og stålunionen har FN spilt en større rolle som fredsskapende element enn hva EU har bidradd til. I alle fall har FN en betydelig viktigere rolle i dag enn i 1951.Til slutt en liten korreksjon til artikkelen; Interpol er ikke en EU-anordning, men et verdensomspennende politisamarbeid.