Einar Mydland, Lindesnes

21. mai vedtar Stortinget etter alt å dømme de største endringene av Grunnloven siden 1814 . Dersom endringene vedtas, vil kristendommen ikke lenger ha noen særstilling i landet vårt. Det vil etter denne datoen bli innført i lovverket at alle religioner skal likestilles og sidestilles både juridisk, og i neste omgang økonomisk. Jf. forslag til ny §16, siste linje: «Alle trossamfunn og livssynssamfunn skal understøttes paa lige linje».

Grunnlovens § 2 foreslås også endret. I dag har paragrafen denne ordlyden: «Alle Indvaanere af Riget have fri Religionsøvelse. Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende sig til den, ere forpligtede til at opdrage deres Børn i samme»

Forslag til ny ordlyd ser slik ut: «Værdigrundlaget forbliver vor kristne og humanistiske Arv. Denne Grundlov skal sikre Demokrati, Retsstat og Menneskerettighederne».

Den kristne grunnpilaren i vårt demokratiske system blir etter en slik endring betydelig svekket. Norge får en uklar konstitusjonell statsform, og den kristne grunnarven som landets lovverk har vært tuftet på i alle disse årene, går en uklar framtid i møte. Den delen av paragrafen som omhandler oppdragelsen av barna våre, er som vi ser også tatt bort, men dette har i praksis allerede blitt gjennomført i skolesystemet vårt i dag.

Det vi i vår kultur forbinder med ordet demokrati, har sitt utspring i kristendommen der nestekjærligheten står sentralt. Tar vi bort denne grunnsteinen, kan demokratiet slik vi kjenner det i dag med fred og frihet, stå overfor en stor utfordring i framtiden.

Den forestående endringsprosessen har gått meget stille for seg. Mange har aldri hørt om den, og ved forrige stortingsvalg var nok de færreste av oss klar over at noe slikt kunne komme til å skje i inneværende stortingsperiode. Det må derfor antas at vi nok hadde hatt en helt annen sammensetning i vårt folkevalgte organ dersom denne saken hadde vært kjent for velgerne.

Tiden er knapp fram til 21. mai. Det er i disse dager i gang en omfattende underskriftskampanje til vern om vår gamle Grunnlov.

Snart skal vi feire Grunnlovsdagen vår. La oss sørge for at denne dagen også i framtiden skal være en fest til ære for vår gamle kristne kulturarv.