Solsengene er tomme, det har blitt mørkt og på et av badebyens mange hotellrom sitter en ti år gammel gutt. Fingrene flytter seg hurtig over knappene på en Nintendo, slik de har gjort de siste to timene. Utenfor vinduet hører han høye rop, musikk og latter. Akkurat som i går venter han på at mamma og pappa skal komme tilbake fra restauranten. Han håper at de denne gangen ikke oppfører seg rart og prate med fremmende stemmer. Han skulle ønske han kjente noen her han kunne snakke med. Klumpen i magen vokser.

En sommer er på hell og for mange barn har dette sikkert vært den beste ferien noensinne. En ferie fylt av bading, lek og iskrem. Andre har hatt lange og vanskelige uker. Den dårlige magefølelsen mange barn kjente på, da de løpt ut av skolegården siste dag før ferien, har blitt til virkelighet.

Barn som allerede lever i en utsatt hverdag blir mer sårbare i ferien. Da tar de sosiale nettverkene som skole, fritidsaktiviteter, venner og naboer også ferie. Alarmtelefonen for barn og unge rapporterer om 500 henvendelser per 25. juli. Flere av meldingene handler om barn som vandrer alene både i Syden og på feriesteder i Norge, mens foreldrene er på fylla (Dagsavisen 25.07.12).

En undersøkelse gjort av AV-OG-TIL viser at mange voksne drikker mye i ferien. Halvparten av oss drikker hver eneste feriedag med barn til stede. 319.000 oppgir at de drikker mer enn tre enheter alkohol daglig. Av disse er det 52.000 som sier de drikker mer enn fem enheter. Det tilsvarer en hel flaske vin hver eneste dag i ferien.

Dagens foreldrerolle er under press. Det diskuteres flittig om barnas kosthold, fritidsaktiviteter, skolekretser og leggetider. Likevel er det merkelig stille når det kommer til diskusjonen rundt hvordan foreldre skal forholde seg til alkohol.

Barn som allerede lever i en utsatt hverdag blir mer sårbare i ferien.

De aller fleste vil si at de drikker akkurat passe. Hva er så passe? Det kan være lurt å spørre seg selv hvor mange glass alkohol barna tåler at du drikker. Selv om stemningen er god, kan barn oppleve den som ubehagelig. Barn som ser sine foreldre ruspåvirket, liker det ikke – selv om det skjer en sjelden gang.

Barn trenger voksne som ser dem, bryr seg og gir trygghet i alle situasjoner. Gjennom prosjektet "Du kan være den ene" oppfordrer UNICEF Norge voksne til å ta et aktivt ansvar for barn i sine omgivelser.

AV-OG-TIL og UNICEF Norge ønsker at alle voksne skal tenke gjennom alkoholbruken der barna er. Spesielt nå i ferien, fordi vi vet at alkoholforbruket øker i denne perioden. Dine valg kan bety mye for barna rundt deg. Du kan velge å si stopp hvis det som er en hyggelig sommerfest sammen med barna sklir ut. Du kan velge å være den personen som holder seg edru på hytteturen, slik at barna har et fast, trygt holdepunkt. Du kan ta kontakt med barnet på sydeferie som helt tydelig har berusede foreldre. Du kan invitere nabojenta på filmkveld hvis du vet det skal være voksenfest i nabohuset. En som bryr seg kan utgjøre en viktig, positiv forskjell. Du kan være den ene som gjør sommertiden litt bedre for barna i dine omgivelser.

Fortsatt god sommer!