På den annen side bringer løftebruddene norsk næringspolitikk tilbake på det omstillingssporet som har vært fulgt av skiftende regjeringer inntil Soria Moria-erklæringen skulle fylle opp Norges mest omtalte verktøykasse. Verktøykassen til industriministrene Ansgar Gabrielsen og Børge Brende.

For det er ødeleggende for politikken og politikernes troverdighet når opposisjonsledere drar til Union i Skien og Hydros smelteverk i Årdal under valgkampen og lover å opprettholde bedriftene og arbeidsplassene og skaper forhåpninger og forventninger, når de fire måneder senere i regjeringsposisjon ikke foretar seg noe. Fordi de ikke kan foreta seg noe. Fordi verktøykassen til Odd Eriksen er like tom som verktøykassene til Ansgar Gabrielsen og Børge Brende.

Det nedslående i dette uverdige spillet er at Ap tilsynelatende har ofret sin offensive industripolitikk på Soria Moria-samarbeidets alter ved å gi konsesjoner til våre mest omstillingsfiendtlige partier — SV og Sp. Resultatet er blitt en smørje av høystemt, reaksjonær næringslivsretorikk og pragmatisk politikk - business as usual. Under maksimal støy - og, vil vi tro, maksimal slitasje mellom regjeringspartiene.

Partiet var en pådriver for privatiseringen og børsnoteringen av Statoil og Telenor som skjedde under Stoltenbergs første regjering. Og Ap har latt Hydro drive sin etter hvert omfattende struktur- og omstillingsprosess uten forsøk på direkte innblanding i selskapets styre og stell. Ikke før Årdal. Presset av et SV som har vært på kollisjonskurs med Aps industripolitikk siden partiet ble til.

Derfor skurrer «Årdals-syndromet» i beretningen om norsk industripolitikk de siste tiårene.

For norsk næringsliv har i denne perioden gjennomgått dramatiske omstillinger om vi ser bakover. Tradisjonelle industriarbeidsplasser har blitt borte, og nye er kommet til. Slik må det være om vi skal opprettholde den verdiskapningen som er nødvendig for finansiere våre kostbare velferdsordninger.

Men det forutsetter at våre politikere opptrer med troverdighet og ansvarlighet når omstillingsprosessene finner sted - både under og etter valgkampene.