Det er overraskende. For den kristeligdemokratiske sjefen var ikke noe drømmevalg for tyskerne da de gikk til stemmeurnene sist høst. Hennes parti gjorde et svært dårlig valg, og ble bare så vidt større enn hovedmotstanderen Sosialdemokratene. Merkel selv ble i stor grad gjort ansvarlig for det svake resultatet.

I tillegg er ikke den tyske kansleren noen karismatisk person, for å si det forsiktig. Hun har stort sett fremstått som tverr og mutt, den rake motsetning til forgjengeren Gerhard Schröder fra SPD. Han gjorde en avslappet og tilbakelent lederstil til et varemerke.

Men nå setter den jevne tysker tydeligvis pris på andre egenskaper. Merkels grep om de politiske sakene og hennes detaljkunnskap vurderes som viktigere enn avslappet, kameravennlig utstråling.

Likevel er det først nå Angela Merkels oppgave begynner. Og den heter arbeidsledighet. Fremdeles er om lag fem millioner tyskere uten vanlig jobb. Og går ikke dette tallet ned relativt raskt, vil i alle fall Merkels popularitetskurve gjøre det.

Nå har ikke Merkel gått i samme felle som sin forgjenger ved å si offentlig at regjeringen skal måles på kampen mot ledigheten. I seiersrusen etter at han kom til makten utbasunerte Schröder at hvis ikke ledigheten gikk ned, ville ikke velgerne ha noen grunn til å gjenvelge ham. Ledigheten steg til rekordnivå, og Schröder forsvant.

Men selv om hun har vært listigere i valg av ord og langt mer måteholden i løftene, er situasjonen i realiteten den samme for Merkel. Og for å få ledigheten ned, må det tungrodde tyske arbeidslivet endres. De første tegnene på hvor tøff denne oppgaven blir, ses i disse dager med streikebølger innen offentlig sektor. De ansatte motsetter seg lenger arbeidstid. Metallarbeiderforbundet har varslet det samme i sin sektor.

I tillegg blåser flere store fagforbund til kamp mot forslag om svakere oppsigelsesvern i det tyske arbeidslivet. Og høyere pensjonsalder. Blant mye annet. Listen over regjeringens vanskelige oppgaver kan gjøres lang.

En trøst for Merkels nye regjering er at optimismen i tysk næringsliv er på vei tilbake. Dette kan være en indikasjon på økte investeringer. Det blir Merkels utfordring å omsette dette stemningsskiftet til flere arbeidsplasser.