Til møtet i byutviklingsstyret 7. mai innstiller han på at det danske firmaet Kasper Danielsen Arkitekter må gjøre jobben en gang til.

Mange kristiansandere fikk hakeslepp da tegningene til nybygget ble presentert tidligere denne måneden. Klumpete, firkantet, malplassert og fullstendig smakløst var blant karakteristikkene fra folk i gata. Plan— og bygningssjefen er på linje med folkemeningen og anser tegningene som uakseptable, fordi de ikke tar hensyn til omgivelsene i Posebyen.

Meieritomta er en av byens kremtomter. Den har ligget ubebygd i mange år. Planer om ulike typer utnyttelse har vært lansert. Både kulturhus og parkeringshus har vært framme i diskusjonen – før bystyret i fjor bestemte å bygge Nav-kontor og helse- og sosialsenter.

Nybygget blir ruvende med et totalareal på 11.500 kvm. Det skal stå ferdig i 2011 og romme nærmere 500 offentlige kontorarbeidsplasser. NAV og den kommunale barnevernstjenesten blir de største med 185 og 73 plasser. Gyldengården skal også huse vaksinasjonskontor og servicekontoret DuViTo.

En samlokalisering av offentlige helse- og sosialtjenester har åpenbart mange fordeler. Fagmiljøene styrkes, og tilbudet til publikum blir bedre. Meieritomta har dessuten en gunstig beliggenhet i Festningsgaten, den ene av Kvadraturens to hovedinnfarter fra E 18, og også en sentral plassering i forhold til bussnettet. Noe som er positivt siden kontorkolossen vil generere mye trafikk.

Likevel er det ikke til å komme utenom at utbyggingen avviker sterkt fra føringene i Kvadraturplanen om blant annet tillatt byggehøyde. Formålet med bygget er også i strid med kommunedelplanens uttalte mål om å legge kontorarbeidsplasser i Kvadraturens randsone, og det bryter med målsettingene om å tone ned bykjernen som helse-, sosial- og omsorgssentrum.

Når politikerne har valgt å trumfe gjennom en lokalisering som til de grader kommer i konflikt med vedtatte planer for utviklingen av Kvadraturen, er det all grunn til å holde et våkent øye med hvordan utformingen av bygget blir. En større grad av tilpasning til eksisterende bebyggelse kan dempe noen av de negative konsekvensene for posebymiljøet.