I tillegg har vi blant annet bevilget mer penger til helsehjelp og behandling, til ansatte og i siste budsjettrunde skjermet vi Bredtveit kvinnefengsel fra effektivitetskuttet regjeringen vedtok.

Kvinner i fengsel utgjør rundt 8-10 % av fangepopulasjonen, og flere soner i kjønnsblandede fengsler. Og la det ikke herske noen tvil; kvinner som begår kriminalitet skal sone sin straff, på lik linje med andre. Men de skal også ha samme muligheter til virksom rehabilitering, skolegang og aktivitet som menn under soning.

Fysiske og psykiske sykdommer

Forholdene for kvinner i fengsel må tas alvorlig. Tre ting må gjøres:

• Ny enhet for kvinner i fengselet på Agder

• Bedre behandling for traumer og psykiske sykdommer

• Oppfølging av anbefalingene i Kriminalomsorgens rapport «Likeverdige forhold for kvinner og menn under kriminalomsorgens ansvar», må komme på plass raskt. Rapporten ble levert Kriminalomsorgsdirektoratet januar 2015. Bredtvedt, med rusmestringsenhet, Ravneberget og Sandefjord er rene kvinnefengsler med ca 120 plasser. Ravneberget og rusmestringsenheten på Bredtvedt ble begge realisert under Stoltenbergregjeringen.

Stortingsmelding 37 (Stoltenbergregjeringen 2008), peker på utfordringer kvinner har under soning: Sykelighetsgraden er høyere, for fysiske og psykiske sykdommer. Flere har ubehandlede traumer etter overgrep og vold og graden av skam er større. Stigma knyttet til rollen som mor og samtidig kriminell for eksempel, er vanskelig. Sosialt, økonomisk og helsemessig er de dårligere stilt enn menn som soner. Undersøkelser viser at arbeidstilbudene har vært og er kjønnsstereotype, som rengjøring, matlaging, sying og håndarbeidsaktiviteter som ikke gir uttelling verken i arbeidsliv eller utdanning.

Volds— og overgrepsofre

Kvinnene trenger en rehabilitering som tar utgangspunkt i den enkelte og setter dem i stand til å klare seg selv når de kommer ut. Slik er det ikke i dag.

Rehabiliteringen må hindre at traumene mange av kvinnene har som volds- og overgrepsofre, ikke ødelegger mulighetene for å kunne rehabiliteres. Arbeiderpartiet bevilget i sine alternative budsjetter 10 millioner til å bedre tilgangen for kvinner til psykisk helsehjelp og behandling.

Kvinner utsettes også for vold og overgrep, trusler og trakassering under soning. Det er ikke akseptabelt. Staten skal sørge for trygghet til kvinner som soner. De får i mindre grad delta på likestilte aktiviteter i blanda fengsler fordi logistikken blir utfordrende. Kvinner får mindre fellesskap og noen steder er programvirksomheten for kvinner kutta ut, fordi logistikken blir vanskelig.

Jeg har besøkt kvinnefengsler og fengsler der kvinner soner sammen med menn. Jeg har lyttet til frivillige som arbeider med kvinnelige innsatte, som Jurk, snakket med innsatte og ansatte. De forteller at det nå går i feil retning. Situasjonen blir ikke bedre for kvinner, den blir verre.

Kuttes i budsjettene til kvinner

Dessverre ser vi at kvinner ikke prioriteres. I dokumenter til Stortinget nevnes de knapt og 800 tusen kroner sendes daglig til Nederland for å betale for menns soning. Her hjemme kuttes det i budsjettene til kvinner.

Dette er alvorlig. Derfor fremmer Arbeiderpartiet stadig forslag for å bedre kvinners soningsforhold. Fordi det kan gjøre dem i stand til å leve normale liv uten kriminalitet etter soning.