Der slås det fast at bedriftens fremtid er truet om nabotomta blir bolig— og handelssenter. Industri og arbeidsplasser er viktig. Likevel virket et slikt innspill i 12. time noe underlig. Ikke minst fordi det er bedriften selv som har solgt området til eiendomsutvikler Tore Gustav Drivenes, vel vitende om hva slags virksomhet han bedriver.

125-årige Hunsfos Fabrikker er en institusjon i Vennesla. Fabrikken har vært en hjørnesteinsbedrift i bygda, og i dag er det 130 personer igjen i arbeid. Bedriftens arbeidsplasser vil også være svært viktige i årene fremover. Men i stadig sterkere grad må Vennesla basere seg på å utvikle arbeidsplasser knyttet til servicenæringer og lettindustri.

Det er denne strategien politikerne har valgt, og folketallet er nå oppe i 13.000 mennesker. I planen for kristiansandsregionen er det anslått at 6.200 personer av befolkningsveksten på Sørlandet mot 2050 bør komme i Vennesla. I dag har kommunen under halvparten av det som trengs i tomtereserver for slik befolkningsvekst og må derfor planlegge for nye områder. Hunsøya er ett av fire.

Det er en utfordring for norske kommuner å unngå etablering av isolerte, identitetsløse og bilavhengige forsteder. Derfor er det et poeng å planlegge nye boligområder så sentrumsnært som mulig. Dette er viktig for utviklingen av Hunsøya, som ferdig utbygd vil gi sammenhengende bebyggelse med sentrum. Det reduserer klimautslipp og bidrar til å skape tilknytning og tilhørighet for innbyggerne.

Fremover legger Vennesla opp til å skille mellom boliger og industri, og Støleheia skal videreutvikles som regionalt næringsområde for virksomheter som miljømessig ikke passer inn nær boligområder. Men på Hunsøya foreslår rådmannen å bryte prinsippet; trolig på grunn av sentrumsnærheten.

Det politikerne i dag skal ta stilling til, er om Hunsfos Fabrikkers sene innspill er så tungtveiende at det bør stoppe en fornuftig sentrumsutvikling. Sendrektigheten tatt i betraktning, er det grunn til å betvile det.