Han vil endre friskoleloven, fordi han mener oppblomstringen av privatskoler undergraver det offentlige skoletilbudet.

Bakgrunnen for Urfjells utspill er at private Kvås videregående skole likevel har fått godkjenning for 90 elever. Utdanningsdepartementet avslo først søknaden fra Kvås med den begrunnelsen at skolen ikke oppfylte lovens krav om åpenhet for alle elever. Departementet tok klagen fra skolen til følge etter en oppklarende runde om formuleringene i den opprinnelige søknaden.

Det har vært politisk strid om det stadig mer omfattende private skoletilbudet i Vest-Agder. Høyre og Kristelig Folkeparti har stått fremst i kampen for slike tilbud, men skeptikerne i de to partiene har latt sin stemme høre. Også Senterpartiet har slått sprekker. Flere i de tradisjonelt privatskolevennlige partiene frykter en svekkelse av den offentlige skolen.

Etter departementets snuoperasjon i Kvås-saken, er det nå godkjent 500 nye elevplasser i fire private videregående skoler i Vest-Agder. Det er mer enn dobbelt så mange plasser som fylkestinget i Vest-Agder sa ja til etter en lang og opprivende debatt i vår. Under voteringen klarte verken Høyre, KrF eller Sp å holde sine grupper samlet.

Vi trenger private skoletilbud for å ivareta valgfrihet og mangfold. Dessuten har offentlig grunnskole og videregående skole godt av å pustes i nakken av alternative tilbud. En konkurransesituasjon bidrar gjerne til skjerping og bedre kvalitet, og det er ikke noe som tilsier at det ikke gjelder også for skolen.

Samtidig er det grunn til bekymring over skredet av søknader om å starte privatskoler. Frykten er at private tilbud vil skumme fløten, og at det offentlige skoleverket blir sittende igjen med de mest ressurskrevende elevene. En slik utvikling kan føre til at de beste lærerne også flykter fra den offentlige skolen.

Private skoletilbud bør være et supplement til det offentlige. Derfor må ikke privatskoler etableres i et slikt omfang at de utarmer og får ødeleggende konsekvenser for den offentlige skolen. Det er også viktig å tenke grundig gjennom hvor de private skolene skal få etablere seg. Vi skjønner at det er bekymring i både Lyngdal og Kvinesdal over at Kvås ble godkjent, fordi elevtilfanget er begrenset. Samtidig viser rektor Øyvind Stenberg ved Kvinesdal videregående skole en prisverdig innstilling når han sier at hans skole skal gjøre en så god jobb at elevene søker seg dit på grunn av kvaliteten. En slik innstilling vil komme elevene til gode.