Anbud fjerner også mistanke om at sjusk og uhederlighet kan forekomme i forbindelse med anskaffelser. Men mulighetene for billigere innkjøp av varer og tjenester og åpenhet om anskaffelser står nå i fare for å bli kraftig svekket.

Årsaken er at regjeringen har planer om å heve grensen som krever når offentlige anskaffelser skal legges ut på anbud. Fram til september var denne grensen 200.000 kroner. Nå er den økt til 500.000, og hvis regjeringen gjør alvor av sine planer, blir grensen 1,8 millioner kroner. Det betyr i praksis at de aller fleste offentlige innkjøp vil kunne plasseres hos den leverandør byråkratene ønsker, uten konkurranse.

Med jevne mellomrom blir historier om kameraderi og sjusk rundt offentlige oppdrag kjent for allmennheten. Det er bare to år siden fylkesrevisoren la fram en knusende rapport om innkjøpsrutinene i Vest-Agder fylkeskommune. Via stikkprøver ble det avdekket at lover og avtaler om innkjøp konsekvent ble brutt eller neglisjert. I stedet for å øke grensen for når anbud kreves, burde det vært iverksatt tiltak for å påse at gjeldende regelverk etterleves.

Regelverket skal sikre at skattebetalernes penger blir brukt mest mulig effektivt. Det får vi ikke vite noe om hvis et selskap får oppdrag uten forutgående anbudskonkurranse. Hele hensikten med anbud er å kunne skaffe seg en vare til rett pris. Uten anbudskonkurranse er det umulig å vite om prisen er den rette. Er prisen for høy, betyr det mindre penger til andre presserende formål.

Innføres den nye grensen på 1,8 millioner kroner, vil offentlige anskaffelser for 5-6 milliarder kroner årlig i vår landsdel unndras konkurranse. Det vil være et tilbakeslag i forhold til å ha ryddighet omkring innkjøp. Når en stor del av anskaffelsene skjer i det skjulte, øker også risikoen for uredelighet og snusk. Det offentlige Norge kjøper hvert år inn varer og tjenester for 240 milliarder kroner. Utsiktene til besparelser er store.

I lys av dette er det uforståelig at den nye regjeringen fremmer forslag om å øke grensen for når offentlige innkjøp av varer og tjenester skal legges ut på anbud. Både NHO, LO og Økokrim har advart mot å unndra anskaffelser i denne størrelsesorden konkurranse. Med tanke på konsekvensene virker regjeringens forslag lite gjennomtenkt.