Han mener sågar at et «politisk diktat» vil true statskirkeordningen. Det er å snu hele problemstillingen på hodet. For Olav Skjevesland og hans meningsfeller opptrer nå som om statskirkeordningen allerede er opphevet.

Han forventer at regjeringen, som i følge Grunnloven er Den norske Kirkes leder, skal opptre som et ekspedisjonsorgan for bispekollegiet og Kirkerådet og blindt følge de råd som gis.

Det er da vi må minne biskopen om elementær norsk statsforfatningsrett. Utnevnelser av biskoper tilligger regjeringen. Regjeringen er et politisk organ som treffer politiske beslutninger. I dette tilfellet en omstridt kirkepolitisk beslutning. Men kirkepolitikk som utøves i og av regjeringen er i prinsippet ikke forskjellig fra sosialpolitikk, helsepolitikk, utdanningspolitikk eller mediepolitikk. For mange Oslo-borgere kan det føles viktigere hvem som bekler hovedstadens bispestol enn hvem som sitter som NRK-sjef.

Så lenge vi har en statskirkeordning som ledes av et politisk organ må også Kirken akseptere at det kan gå politikk i utnevningssaker og at en bispeutnevelse gjøres til gjenstand for en åpen, politisk debatt — både i de politiske partiene og i mediene.

Alle bispeutnevninger er resultatet av kirkepolitiske valg i regjeringen - ofte etter høylydt debatt i mediene og mellom politikere og endog internt i regjeringen. Utnevnelsen av biskop Rosemarie Køhn skjedde etter en frisk og åpen kirkepolitisk debatt. Det samme skjedde da Gunnar Stålsett ble utnevnt til biskop i Oslo, hvor utnevnelsen splittet regjeringen i to.

Og Olav Skjeveslands egen utnevnelse var også i høyeste grad kirkepolitikk, fra overlegningene i bispedømmerådet til regjeringens valg. Mener han at den åpne debatten i forkant av hans utnevnelse ikke var av allmenn interesse og var den til skade for Den norske Kirke?

Ingen må fortelle oss at en utnevnelse i løyndom av den kirkekonservative Ole Jacob Kvarme vil være en mindre kirkepolitisk beslutning enn om politikere og andre meningsbærere åpent argumenterer for å velge en av hans motkandidater. Valget av ny Oslo-biskop, Kirkens fremste talsmann utad, dreier seg om norsk kirkepolitikk i potens. Og regjeringen treffer en kirkepolitisk beslutning uansett utfallet av behandlingen.

Biskop Olav Skjevesland vil kneble denne kirkepolitiske debatten og reservere den for Kirkens lukkede rom - bispekollegiet og Kirkerådet. Han ber politikerne holde seg borte fra den arena de er satt til å styre - den politiske, inkludert den kirkepolitiske i en stat med statskirke.

Vi registrerer med beklagelse biskop Olav Skjeveslands sære oppfatning av demokratiske prosesser og ytringsfrihet på Kirkens område.