Det er åpenlyse og provoserende brudd på plan— og bygningsloven. Kommuneadministrasjonen krever derfor at bygningsverkene tilbakeføres til det de var godkjent for.

Denne selvtekten er i seg selv alvorlig nok. Men med de opplysninger vi offentliggjør i dagens avis, dreier Andøya-saken seg om noe langt mer alvorlig enn ulovlig oppsatte fritidsbygg i strandsonen. Den dreier seg om forhold i og rundt kommunens tekniske etat som fremstår som triksing og fiksing.

Det er nesten så vi ikke tror våre egne øyne når vi leser om den transaksjonen og den samhandlingen som har funnet sted mellom utbygger og fremtredende personer i kommunens tekniske etat. I første rekke kommunens eiendomssjef. Og når utbygger er en sentral eiendomsutvikler i Kristiansand som samarbeider med kommunen om store byutviklingsprosjekter, bør det ringe alarmklokker når han handler med kommunen som privatperson.

Andøya-historien kunne vært hentet fra forretningslivet i nasjoner vi ikke ønsker å sammenligne oss med. Når utbyggerens private selskap overtar en attraktiv strandeiendom fra kommunen gratis, som han senere selger ut som tomter med båthus for nær fem millioner kroner, bør kommunen ha en god forklaring.

Vi skal ikke her spinne konspirasjonsteorier rundt det faktum at dokumentene i saken har forsvunnet i kommunen og at eiendomssjefen ikke husker annet enn at det «sikkert er en god forklaring». Ja, det bør være en meget god forklaring når det området kommunen gir bort gratis attpåtil blir et paradeeksempel på selvtekt og ulovlig hyttebygging.

Og inntrykket av triksing, fiksing og kameraderi forsterkes ved måten kommunens eiendomssjef og en sjefsingeniør i kommunens planavdeling hjelper utbyggeren til å få godkjent ombyggingen av sitt båthus til fritidsbolig.

I ettertid tropper han opp på eiendomssjefens kontor med en ferdigskrevet erklæring som eiendomssjefen underskriver. En erklæring som angår en ulovlig utbygging som ikke har vært behandlet i kommunen. Det samme gjør sjefsingeniøren. Og med disse dokumentene på bordet fra to av teknisk etats tyngste plan- og byggeautoriteter, ekspederer kommunens servicekontor hans byggesøknad for et bygg som allerede var satt opp.

Eimen fra av Andøya-historien er så illeluktende at vi på offentlighetens vegne forlanger at kommunen gjennomfører en uhildet granskning av alle sider ved det som i dag fremstår som en utbyggingsskandale.