Tallenes viser at bare fire av i alt 63 medlemmer til styrene i allmennaksjeselskapene (ASA-selskapene) i landsdelen er kvinner. Det finnes 12 slike selskaper med hovedkontor på Sørlandet, og det er bare i fire av disse ASA-selskapene man finner kvinnelige styremedlemmer. Følgelig er det også bare én kvinne i styret i hvert av disse selskapene.

Dette alene burde være mer enn nok malurt i beskrivelsen av landsdelenes elendige kvinnerepresentasjon i ASA-selskapene. Men dessverre, så er ikke tilfellet. Det har seg nemlig slik at ingen av de fire kvinnelige styremedlemmene har bostedsadresse på Sørlandet. Det er med andre ord slik at selv i de meget få tilfellene der de mannlige lederne i ASA-selskapene på Sørlandet velger en kvinne til styret, har de beveget seg bort fra Sørlandet og egen landsdel.

Forklaringen må sannsynligvis være at de mannsdominerte valgkomiteene og generalforsamlingene mener at den kvinnelige kompetansen blir så overmåte mye større og bedre bare man kommer seg bort fra Sørlandet. Det kan i alle fall være en mulig forklaring.

En annen konklusjon er også ganske sikker: Det er næringslivet på Sørlandet som selv taper på sin negative holdning til kvinner.

To sentrale kvinner på Sørlandet berører dette poenget i sine kommentarer til den svake kvinnerepresentasjonen i bedriftene. Verken NHO's regiondirektør på Agder, Tine Sundtoft, og Solveig Varnes Solbakken, leder for et likestillingsprosjekt i KS-regi på Agder, liker det de ser.

— Dette tegner et negativt bilde av Sørlandet, som en landsdel som skiller seg ut på ufordelaktiv vis, sier Sundtoft.

Hun påpeker at verken landsdelen eller næringslivet er tjent med det.

Solbakken er kategorisk på at det er næringslivet selv som taper ved at man stenger kvinner ute fra styrerommene, og den beslutningsprosessen som foregår der.

Det var Ansgar Gabrielsen som fikk fart på debatten om økt kvinneandel i styrerommene ved lovforslaget om minst 40 prosent kvinneandel i bedriftenes styrer. Det er i så måte en skjebnens ironi at hans eget hjemfylke markerer seg så dårlig på kvinnerepresentasjon. Men på dette området er det snakk om å endre folks holdninger og atferd. Det er noe av det aller vanskeligste man gir seg i kast med.

Loven kom mens Gabrielsen var næringsminister. Da ble temaet om økt kvinnerepresentasjon primært sett på som jus og prosenter. Kanskje bør Gabrielsen holde grepet om temaet også som helseminister, ettersom det trolig har vel så mye med atferd og psykologi å gjøre.