Hovedinntrykket som formidles er av en politikerklasse med svært dårlige standpunktkarakterer, for å bruke avisenes skoleterminologi.

Nå er dette et velkjent fenomen som rammer et regjeringskollegium som har sittet noen år. Vi kan ikke forvente nye og friske utspill kontinuerlig gjennom en hel stortingsperiode. Derfor vil noen statsråder blekne hen og fremstå som grå og passive. Mens andre vil feste seg i velgernes bevissthet gjennom tabber og dårlig politisk håndverk.

Og det er ikke til å komme forbi at Bondevik-regjeringen dette året har markert seg gjennom enkeltsaker som ikke nettopp har bidratt til å styrke regjeringens image blant de store velgergruppene.

Dagfinn Høybråtens utfall mot dem som etter hans syn angriper vår «kristne kulturarv» ved å være motstandere av ny barnehagelov, sender dårlige signaler. Valgerd Svarstad Hauglands håndtering av spilleautomatsaken var heller ingen vinner. Og Torild Skogsholms problemer med å håndtere flyttingen av Luftfartstilsynet til Bodø glir også inn blant de medieprofilerte sakene i høst som har påvirket velgernes syn på regjeringen.

På den annen side har statsminister Kjell Magne Bondevik rett når han på den halvårlige pressekonferansen i går pekte på at økonomien er på rett vei og at utsiktene for neste år er lyse. Regjeringen fikk i havn et budsjettforlik som har skapt rammebetingelser for en fortsatt velstandsøkning.

Det kan borge for at regjeringen går til valg med en økonomisk medvind og fallende arbeidsledighetstall i ryggen neste høst. I så måte er Bondevik-regjeringen velsignet med økonomiske konjunkturer som er blitt få andre regjeringer til del i et valgår.

Men det er ikke de økonomiske trendene og det faktum at regjeringen til neste år har sittet i fire år og «bevist sin styringsevne», som vil avgjøre valget.

Det avgjøres av det politiske fotarbeidet de kommende månedene og hvilke politiske saker velgerne måtte være opptatt av neste høst. Det kan like gjerne være eldreomsorg som familieverdier og «kristne grunnverdier».

Derfor må Bondeviks regjerings-«klasse» skjerpe seg det siste halvåret og lese seg opp på de temaer som kan bli eksamensstoff i september.