I et intervju i Fædrelandsvennen 11. mars ble jeg sitert på at «det vil være en katastrofe» om flytteplanene legges på is. Det var nok et litt drøyt uttrykk av meg å ta i bruk i denne sammenheng, men her følger noen etter min oppfatning gode grunner til å gjennomføre prosjektet:

1. Byutvikling.

Flyttingen av museet må først og fremst sees i et byutviklingsperspektiv. Kvadraturen/Odderøya er utvilsomt det området på Sørlandet med desidert størst potensial som opplevelsesdestinasjon. Den institusjonen som representerer hele landsdelens kulturhistorie kan og bør utvikles til å utgjøre kjernen i dette tilbudet. Vår kulturhistorie er vårt største aktivum når det gjelder å utvikle et opplevelsestilbud med substans.

2. Fornying av museet som institusjon.

Det er på høy tid at landsdelen børster støv av museumsbegrepet ved å etablere et nytt og moderne kulturhistorisk museum. Den dyktige og produktive staben ved det konsoliderte Vest-Agder-museet kan ved dette prosjektet virkelig få mulighet til å utvikle sørlendingens identitet. Med den unike lokaliseringen på Odderøya kan dette bli en komprimert kulturhistorisk totalpakke som svært få andre byer i Norden kan vise til.

3. Maritim tilknytning.

En av hovedgrunnene til å flytte museet til øya har hele tiden vært at man på Odderøya kan få fokusert på vår sentrale maritime historie. Nå vurderes også muligheten for etablering av en Nasjonal Museumshavn i Kristiansand – med Nodeviga som hovedbase. Dette styrker dette argumentet ytterligere. Nodeviga må jo defineres som noe av byens absolutte indrefilet når det gjelder det maritime. Kan noen argumentere for at dette arealet de neste tiårene fremdeles bør bestå av båtopplagspresenninger og private båtplasser? I så fall burde jo Arendal anlegge småbåthavn i hele Pollen …

4. Bevaring av Odderøya.

Noen snakker om at museet vil «rasere» Odderøya. Arealet som er regulert til museums— og festivalområde på Odderøya utgjør ca. 65 dekar. Hele øya er ca. 650 dekar. Man snakker altså om ca. 10 % av øya. Av dette arealet igjen vil neppe museet påvirke mer enn ca. en tredel. Arealene som vil bli berørt har stort sett allerede bebyggelse i dag. Formidlingsbygget vil komme omtrent der Sjøsport har lokaler i Nodeviga – på et per i dag ubrukt areal mellom Salamanderparken og sjøen. Øvrig bygningsmasse knytter seg til flytting av friluftsmuseet.

Foreløpige studier viser at dagens bebygde areal på Flaten kan romme en meget god løsning for friluftsmuseet. Man kan utnytte de landskapsrom som terrenget allerede gir og kun forsterke disse rommene ved plassering av friluftsmuseet. I dag er Flaten en parkeringsplass og en transportetappe for turgåere på øya. Med friluftsmuseum etablert her vil området bli et pusterom – et pulserende og vakkert kjerneområde for rekreasjon på øya. En etablering av nytt museum på Odderøya vil øke øyas kvalitet som rekreasjonsområde betraktelig.

5. Bygningsvern.

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har konstatert at bygningene som utgjør friluftsmuseet vil tåle en flytteprosess til Odderøya. En flytteprosess som dette åpner også for at museet kan gjennomføre påkrevd restaurering, sprinkling, og tilrettelegging av for eksempel klimaforbedrende tiltak som ventilering under grunnmurer osv. Dette er tiltak som neppe ville blitt finansiert på Kongsgård i overskuelig fremtid. Ved en flytting kan en slik sårt tiltrengt oppgradering gjøres parallelt.

6. Investeringen.

Det hevdes at Kristiansand kommune ikke har råd til å flytte museet. Så vidt meg bekjent opereres det med følgende tall: NIKU har kostnadsberegnet flyttingen av museets ca. 40 bygg til mellom 40 og 80 millioner kroner. Nytt formidlingsbygg er beregnet til 215 millioner. Fordelingsnøkkelen mellom kommune, fylke og stat tilsier at kommunens andel av formidlingsbygget kan utgjøre opp mot 80 millioner. Totalt ca. 160 millioner hvis man tar litt godt i. Dette er blant annet tenkt finansiert gjennom tomtesalg på Kongsgård. Mulighetsstudier viser at de 55 dekarene kan gi ca. 27 dekar med boligfelt, ca. 10 dekar til offentlige formål og det resterende som grøntareal. Like i nærheten av museet er det solgt et større tomteareal for over 5 000 kroner per kvm

7. Samfunnsøkonomi.

Tar man med den samfunnsøkonomiske siden av regnestykket så ser vel prosjektet ennå bedre ut for byen? En ting er ringvirkningene slike byggeprosjekter skaper. En annen ting er besøkstall. På Kongsgård har museet ca. 20 000 besøkende per år. Hva vil bli realiteten på Odderøya med et moderne museum? Kanskje en femdobling? Hva vil det bety av nye arbeidsplasser? Gjennom stortingsmeldingen «Fremtidens museum» stiller staten økende krav til museenes egen inntjening. På Odderøya vil mulighetene for kommersialisering være noen helt andre enn på Kongsgård.

8. Synergi.

Kilden er en enorm satsning sammenlignet med museet og vi er mange som synes prislappen på dette konserthuset er langt i overkant – spesielt om man måler pris mot forventet antall besøkende. Men når investeringen først er gjort vil det være svært viktig at byen evner å ta grep som kan støtte opp om Kilden. Museet til Odderøya vil gi området ytterligere trekkraft og være et supplement til tilbudet i Kilden.

9. Utvikling på Kongsgård.

Flytting av hele museet fra Kongsgård vil fristille et stort og sentralt område. Kristiansand vokser og eser stadig utover. Dette området kan bli et meget godt og sentralt boligområde.

10. Setesdalstun.

Min første tanke angående Setesdalstunet var også å sende det tilbake til Setesdal – men ser vi på disse byggene som utstillingsobjekter som kan formidle en unik kulturhistorie, er det ikke meg imot at vi kan vise elementer fra hele landsdelens historie til fremtidens cruiseturister – bare fem minutters gange fra kaia.