Nå tar han også for seg det Danske Håndverkerfradraget (Servicefradraget).

Faktum er følgende: Danskene har hatt et Håndverkerfradrag siden 2009. Ordningen har vært positivt mottatt både fra de private brukere, næringslivet og politikere, med unntatt sosialdemokratiene.

Ordningen ble avskaffet 1. januar 2015 av den danske sosialdemokratiske regjeringen, men reetablert av den nye regjeringen som tiltrådte i mai 2015. Regjeringen som består av Venstre, De konservative og Dansk Folkeparti, vedtok gjeninnføring av Håndverkerfradraget, med tilbakevirkende kraft, som sin første sak på sommeren 2015. De fikk støtte av SF og det grønne Alternativet og måtte inngå en del kompromisser for å få det på plass. Fra maks fradrag på kr 15.000 siden starten, heves nå minimumsfradraget til kr 18.000 ved at man kan få inntil kr 6.000 for serviceytelser og kr 12.000 for håndverksytelser. Dette utgjør en hevning av fradraget på 20%.

Totalt kan nå et ektepar til sammen oppnå 24.000 i fradrag for spesifiserte håndverkstjenester og 12.000 for serviceytelser så som barnepass, gressklipping, snørydding og vinduspussing.

Håndverkerfradraget får du via selvangivelsen, i motsetning til ROT-fradraget i Sverige som er fratrukket direkte på håndverkerens faktura og hvor maks årlig beløp er kr 50.000 pr person i husstanden over 18 år.

Grønlund mener at Enovas ordning med støttemuligheter stort sett har samme innhold som den nåværende danske ordningen. Ordningene kan ikke sammenliknes. Enova har hatt ordninger som dette i mange år, men har hatt store problemer med å få folk til å benytte seg av dem. Enovas ordninger er vesentlig smalere og mindre aktuelle enn det danske Håndverkerfradraget, for ikke å snakke om det svenske ROT-fradraget. Både den svenske og den danske ordningen gir også fradrag for elektriske smartløsninger med komplett opplegg tilsvarende Enova.

Henvisningene til Finansdepartementets rapport fra desember 2014 styrker ikke Grønlunds argumentasjon. Rapporten som er på 35 sider, har mange feil, udokumenterte henvisninger og synsinger, men det vesentligste er at den tar utgangspunkt i feil volum for det svarte marked i Norge og derfor får frem skremselstallet 8 milliarder. Sverige utbetaler 16-17 milliarder i ROT-fradrag pr år. I Norge er en eventuell ROT-utbetaling kalkulert til 9 milliarder. Legger man dette til grunn, har altså Sverige et underskudd på 15 milliarder. Litt pussig at et land helt uten oljeinntekter, og som sliter med sin økonomi, har råd til dette? Også Finland har en slik ordning.