Årsaken er at president George W. Bush ikke er innstilt på å forplikte USA på konkrete tiltak for å redusere utslipp av drivhusgasser. I forrige uke la han fram forslag til hvordan problemet med global oppvarming skal håndteres. Bush mener de 15 landene som forurenser mest skal møtes til høsten og bli enige om langsiktige mål for utslippsreduksjoner. Samtidig avviser den amerikanske presidenten at FN skal ha en ledende rolle i behandlingen av klimasaken.

DERMED KAN Merkel bli påført at alvorlig utenrikspolitisk nederlag. Den tyske kansleren har satt mye inn på at G8-møtet skal vedta en forpliktende klimaplan med konkrete mål for utslippsreduksjoner. Det betyr at alle landene som deltar på møtet må være enige. USA har allerede gjort det klart at en slik enighet ikke er mulig.

George W. Bush har pådratt seg stempel for å være en klimaversting. Lenge ville verken han eller hans administrasjon akseptere at global oppvarming er menneskeskapt. Alarmerende rapporter fra FNs klimapanel har fått Bush på glid, men ikke nok til at han vil være med på å sette tak på CO2-utslipp. USA har heller ikke skrevet under Kyoto-protokollen.

Det positive er at Bush synes å innse at utslipp av drivhusgasser må reduseres. Men USA vil vri seg unna forpliktende avtaler. Før G8-møtet denne uken har det vært jobbet på spreng for å finne fram til et kompromiss også supermakten kan akseptere. Vi kan fastslå at det ikke har lyktes. USA vil at de største forurenserne skal sette seg sammen og utarbeide tiltak. Det blir å la bukken passe havresekken.

VEIEN VIDERE etter G8-møtet må være å legge ytterligere press på USA. Skal en skikkelig offensiv mot global oppvarming ha effekt, må USA — den største forurenseren - være med. Kanskje må verden vente til en ny president inntar Det hvite hus før supermakten blir aktivt med på en global dugnad for å redde klimaet.