På tampen av ferien meldte Fædrelandsvennen at Vågsbonden John Zahl har dekket taket sitt med solceller. Zahl er etter sigende lei av høy nettleie, men også miljøhensyn spiller inn — denne borgeren har skjønt det som flere og flere etter hvert vil fatte: dersom vi nordmenn produserer egen energi på taket, kan vi eksportere den «rene» kraften vi skaper i dammer og fosser til utlandet, til erstatning for klimaverstingen kullkraft og energi fra potensielt katastrofale atomkraftverk.

Egne solcellepanel

Zahl er ikke alene, men foreløpig er det få som følger etter. Regnestykket på å montere egne solcellepanel går ikke opp på mange tiår, gitt dagens strømpriser og høy kostnad på utstyr og montering. Dette må vi gjøre noe med. Markedsdriverne som nå tilbyr utstyr stadig billigere, montørene som lærer seg teknikken (ikke alle er spreke og kyndige nok til å klatre opp på taket og fikse det selv!) og ikke minst kraftselskapene som tilrettelegger for å selge energi tilbake over strømnettet når produksjon overgår eget forbruk: alle disse aktørene bør styrkes slik at private strømbrukere med enkle grep kan ta solcellepanelet i egen hånd og benytte den betydelige strømkilden som solen helt gratis gir oss når den så vakkert og vent skinner.

Les også :

Det har i tiår hersket fordommer og misforståelser rundt solkraft. Kanskje det har rot i den tidvis billige tilgangen på vannkraft, kombinert med mangelfull utvikling av god teknologi. Vi kan bore oljebrønner i enhver vinkel, under hvilke som helst værmessige forhold, men nettopp satsing på solkraft har ligget langt inne. Oppfatningen om at Norge er et land som ikke har nok tilgang på sollys grunnet mørketid, snø og regn, er feil. Solcellepioner og rogalending Harald Røstvik (som gjestet Kristiansand høsten 2015) har uttalt at «10 % av Rogaland fylkes landområde — for eksempel Jæren - vil være et stort nok område til å høste nok solstrøm årlig til å dekke 10 % av verdens elektrisitetsbehov”.

Satsing på sol

Stavangerområdet er ikke Syden, og solforholdene er tilnærmelsesvis like her. Nå som oljealderen lakker mot slutten, er det fullt ut mulig for Sørlandet å gå foran med satsing på sol. Miljøpartiet de Grønne mener at satsing på solkraft må fremskyndes, og at tilgangen må demokratiseres slik at det ikke bare er ildsjeler eller foregangsfigurer som skal kunne installere hjemme. Per i dag kan man i følge Fædrelandsvennen få opp til 28.740,- av kostnaden ved å montere solceller dekket av Enova - statens organ for støtte til energi- og klimaløsninger. Dette er dessverre en dråpe i havet når kostnaden fort kan bli i hundretusenkronersklassen, og det fortsatt er kronglete å kunne selge tilbake til nettet for å tjene på overskuddsstrøm. MDG har bedt kommuneadministrasjonen utrede hvordan vi kommunalt, interkommunalt og regionalt kan tilrettelegge for at hele verdikjeden for produksjon av solcelleteknologi samles på Sørlandet. Fokus må være på å gjøre denne klima- og lommebokvennlige teknologien tilgjengelig for flest mulig innbyggere - mens vi hever lokal kompetanse og stimulerer produksjon.

Miljøpartiet de Grønne tar omveltningene som skyller over samfunnet ved oljealderens fall, alvorlig. Vår landsdel har sjansen til å gå i bresjen. Lokale subsidier til privat strømproduksjon gjennom montering av solcellepanel er vinn-vinn-vinn for private husholdninger, lokalt næringsliv og klima. Solproduksjon av strøm er ikke avhengig av konstant pent vær. Likevel - godværsdagene som i sommer har latt vente på seg, kan når de i fremtiden dukker opp kunne gi oss klimavennlige og verdifulle kilowattimer - i tillegg til etterlengtet varme og velvære.