Dag C. Weberg

I en urolig verden er det krevende å gardere seg mot uønskede hendelser. Konklusjonen fra stadig flere av forskerne som følger klimautviklingen synes allikevel å peke på nettopp klimatrusselen som den alvorligste.

Klimaendringer

FNs klimapanel med tusener av forskere bak sine konklusjoner, og andre institusjoner har med årene blitt stadig mer entydige. Om man vil lytte til Stefan Rahmstorf, leder for Potsdam Instituttets avdeling for forskning på virkninger av klimaendringer, eller Michael H. Freilich, director of earth sciences i NASA, er konklusjonen den samme. Statistikken for 2014, 2010 og 2005 er en klar indikasjon på at global

oppvarming ikke stoppet i 1998 — som noen liker å påstå. Deres konklusjon er: Klimaendringer er trolig den største utfordring for vår generasjon. Med det har de vel egentlig besvart spørsmålet Briseid Risnes reiser.

Til tross for den tvil Risnes gir uttrykk for, er konklusjonene fra den store majoritet som forsker på klima entydig. De beskriver en langvarig og alvorlig trussel, i all hovedsak skapt av mennesker. Deres varsel er at stigende temperaturer vil tilta i de kommende ti-år. Allerede nå fører den til avskoging, plante- og dyrearter forsvinner. Is-smelting gir stigende havnivå i et økende tempo. Hvis Briseid Risnes ikke anser

klimatrussel som en utfordring, får han heller ingen støtte fra Michael E. Mann, klimaforsker ved Pennsylvania State University, eller fra registreringene som nylig er publisert fra The National Oceanic and Atmospheric Administration i USA.

2014 det varmeste året

En japansk forskergruppe, fastslår også 2014 som det hittil varmeste år. En vitenskapelig gruppe i Storbritannia varsler at de vil legge frem tilsvarende tall om kort tid. De er samstemt i å peke på klimagasser,

produsert ved bruk av fossilt brensel som årsak til de temperaturstigninger som nå registreres. Resultatene er et viktig grunnlag for de klimadrøftinger som har pågått i 20 år, og som mange håper må gi resultater i Paris i desember 2015. Presset på politikerne øker. I september i år marsjerte 300.000 mennesker i gatene i New York, og ti-tusener i andre byer verden rundt.

Vikarierende argumenter

Briseid Risnes har i sin artikkel en rekke vikarierende argumenter mot fornybar energi, trolig fordi han oppfatter klimatrussel som påstander fra det han kaller nye profeter. De fleste av hans argumenter er direkte feil, eller i beste fall misforstått. For eksempel når han hevder: Verken politikere, medier eller folk flest synes å forstå følgeskadene av subsidiert kraftproduksjon. Hvis han her mener subsidiering av fornybar energi, er fakta flg.: Globalt subsidieres kull, olje og bensin med ca. 4000 mrd. kroner hvert år. Det er anslått at mer enn 40 prosent av dette havner hos de rikeste sju prosentene av verdens befolkning. Selv en andel av støtten ville gi elektrisk lys og varme til de mange som savner dette. FN, OECD, IMF og IEA har beregnet støtten til fossilt brensel å være seks ganger støtten til fornybar energi.

Hvis Briseid Risnes ikke er bekymret for klimatrusselen, og bekymringen over eventuell subsidiering av fornybar energi synes ubegrunnet i dagens situasjon, gjenstår hans bekymring for uberørt og villmarkspreget natur. Hva angår det siste er han selvsagt meningsberettiget, siden han har disposisjonsrett til en hytte som berøres av vårt vindkraftprosjekt, Buheii Vindkraft i Kvinesdal.