Når drøyt 34 000 mennesker i agderfylkene er medlemmer i et av de kristne kirkesamfunnene utenfor Den norske kirke, er det av offentlig interesse hva disse kirkene står for.

Fædrelandsvennen har nå kartlagt hva ulike kirkesamfunn mener i det spørsmålet som har skapt bølger og ført til utmeldinger i Den norske kirke i mer enn 20 år: Homofilisaken. Og svarene viser at menighetene utenfor statskirken ligger etter.

Den norske kirkes ledere har hatt denne saken på dagsorden i mange år. Mer eller mindre frivillig har de også måttet forholde seg til en offentlighet som har krevd innsyn og talerett i debatten, og de har store pressgrupper internt som taler for et likeverd av homofile og lesbiske. Det har gitt dem mye støy, mange utmeldinger, men også tvunget fram en utvikling og modning i takt med resten av samfunnet, som har blitt mer raust og liberalt. De konservative stemmene har blitt tvunget til å ta spørsmålet på alvor og forsvare sin teologi rundt homofile. Debatten fortsetter, og den vil nok antagelig føre fram til det standpunktet flertallet av deres medlemmer innehar.

I landets frikirkelighet, derimot, der har denne debatten ennå ikke startet. Alt tyder på at instituttleder ved institutt for religion, filosofi og historie ved UiA, Ingunn Folkestad Breistein, har veldig rett når hun sier at «endringer i ulike etiske spørsmål skjer langsommere blant de frikirkelige enn i Den norske kirke».

«De frikirkelige er ikke vant til samme krav til åpenhet fra presse og offentlighet,» sier også Breistein. Også dette bekreftes. Hovedpastor i Randesund Misjonskirke, Jarle Råmunddal, vil ikke si noe til Fædrelandsvennen fordi «det ikke ville tjene menigheten» hans. Råmunddal og hans stab var derimot lett å be om uttalelser da vi tidligere skrev om strålende oppslutning om menighetens Alphakurs og samlivskurs, og veldig stor økning i antall konfirmanter.

De ønsker å være noe så viktig som en motkultur. Det mener vi forplikter dem til å være åpne både i spørsmål de synes er behagelige og krevende. Frikirkene må bidra til et åpent, debatterende og opplyst samfunn.