Lovforslaget de støtter medfører at omdeling av lørdagspost og -aviser opphører, EUs postdirektiv innføres og det åpnes for full konkurranse på distribusjon av brevpost.

Mer konkurranse

Brevvolumene faller, og det vil de fortsette å gjøre etter hvert som digitale alternativer overtar. Frp-representantene skriver at regjeringen ønsker mer konkurranse — og det i et fallende marked. Regjeringen

foreslår å oppheve Postens enerett til å distribuere brevpost og den vil innføre EUs tredje postdirektiv i Norge. Det betyr at regjeringen åpner for at private aktører kan skumme fløten i det mest lønnsomme markedet i det sentrale Østlandsområdet. Her bor halvparten av Norges befolkning, og her holder de største kundene til. Det er her Posten skaper det overskuddet som finansierer underskuddet i omdelingen i resten av landet. Og det er her konkurrentene vil skape sin fortjeneste. For Posten vil det bety tap av store inntekter. For fellesskapet vil det bety store utgifter. Og det vil trigge nye innsparingsrunder og redusert service og kvalitet på posttjenestene.

EU har selv sett at deres egen postpolitikk ikke fungerer. Med unntak av noen få store kunder, har Europas innbyggere og næringsliv fått dårligere og dyrere posttjenester. Derfor har de satt videre utvikling på vent. Men de tre FrP’erne synes postdirektivet er en strålende idé; det EU ikke har lykkes med i Europa, vil de innføre i Norge.

Likeverdige posttjenester

I dag har vi et spleiselag som sørger for likeverdige posttjenester til lik pris i hele landet. Nå fjerner regjeringen grunnlaget for dette spleiselaget ved å åpne for full konkurranse på posttjenestene. Enhetsportoen opprettholdes kun for enkeltsendinger som utgjør ca 10 % av brevposten. Dette vil føre til forskjeller i service, kvalitet og pris på posttjenester mellom de mest urbane områdene og resten av landet. Tilbudet til folk og næringsliv vil bli forskjellig, avhengig hvor du bor eller driver næring. I tillegg til at det blir forskjeller, må staten subsidiere Posten betydelig mer enn i dag.Heldigvis finnes det stortingsrepresentanter som ser de negative konsekvensene ved regjeringens forslag. La oss håpe at de utgjør flertallet når forslaget kommer opp til votering.