Selv ikke under høyre-bølgen på 80-tallet kunne Høyre og Frp oppvise en oppslutning i de to agderfylkene som er tilnærmet lik den gårsdagens meningsmåling viser.

Ved stortingsvalget i 1981 fikk Høyre godt over 30 prosent oppslutning i begge fylkene, mens Frp var et marginalisert fenomen. Men ved valget i 1989 var de to partiene tilnærmet jevnstore og oppnådde samlet henholdsvis 40,2 prosent og 35,4 prosent i Vest— og Aust-Agder.

I den ferske målingen oppnår de to partiene samlet 54 prosent og rent flertall i Vest-Agder og 47 prosent i Aust-Agder. Men nå er det Frp som er det førende partiet i oppslutning.

Selv om vi må ha in mente at Frp vanligvis gjør dårligere kommunevalg enn stortingsvalg, samt at målingen referer til stortingsvalg, ligger det an til å bli store maktforskyvninger og nye maktkonstellasjoner i sørlandske kommunestyrer. Det kan bli mange Frp-ordførere i bygd og by på Sørlandet i neste valgperiode.

Velgerne er på vandring som aldri før og hardest rammer dette KrF om vi ser på den langsiktige trenden. Agderfylkene, og spesielt Vest-Agder, var KrFs bastioner og kjerneområder inntil 2001. Da var KrF landsdelens største parti. I løpet av fem år er oppslutningen nær halvert. Det er en dramatisk nedtur, og det bør være et tankekors for den lokale partiledelsen at velgerne flykter til Frp og Høyre. Partier som lokale partiledere har gitt uttrykk for at KrF ikke bør samarbeide med i rikspolitikken. Det kan ikke være lett å være KrF-leder for tiden, verken på Agder eller i Oslo.

Denne politiske utviklingen representerer en formidabel utfordring for den lokale Frp-ledelsen. Det er ikke nettopp kontinuitet, troverdighet og forutsigbarhet som har preget Frp-politikeres innsats i lokalpolitikken i sørlandske kommuner. Snarere tvert om. Det har vært mye rot og tullball.

Partiledelsen har etter sigende satset sterkt på tillitsmannsopplæring de siste årene. Men skal vi dømme etter Frp-gruppens bidrag til at Lillesand bystyre endte som en polsk riksdag forleden, har opplysningstiden ennå ikke nådd det sørlandske partiapparat.