FOR FØRSTE gang går Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) til sak mot et sittende statsoverhode. ICCs sjefanklager la mandag fram bevis mot den sudanske presidenten Omar Hassan al-Bashir for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Under al-Bashirs kontroll mener ICC at 33.000 sivile er drept og opptil 265.000 har lidd en «langsom død» i Darfur i den vestlige delen av Sudan.

Lidelsene for befolkningen i Darfur er blitt beskrevet som dette århundrets verdens verste humanitære krise. Urolighetene startet i 2003 da opprørsgrupper grep til våpen og gikk løs på regjeringsmål i regionen. Bakgrunnen for angrepene var at svarte afrikanere mente den arabiskdominerte regjeringen ga arabere fordeler og undertrykte andre etniske grupper.

ULIKE MILITSGRUPPER svarte med blodige overgrep mot den ikke-muslimske sivilbefolkningen under påskudd av selvforsvar. Titusener er blitt drept i konflikten og mer enn to millioner drevet på flukt. At militsgrupper tilsynelatende fikk operere som de ville, førte til anklager mot regjeringen om at den støttet etnisk rensing. USA beskrev det som skjedde som folkemord, og trakk paralleller til Rwanda.

Med bakgrunn i dette er det ikke til å undre seg over at straffedomstolen reagerer. Egentlig burde det ha vært reagert før. For verdenssamfunnet har lenge vært kjent med hva som har foregått i Darfur. ICC mener å ha bevis for at al-Bashir har brukt både statsapparatet og forskjellige militsgrupper til å utrydde hele folkegrupper.

SPØRSMÅLET er hvordan anklagen mot presidenten vil slå ut. De foreløpige reaksjonene fra regimet i Khartoum er som forventet. Regjeringen aksepterer overhodet ikke en rettslig prosess mot landets president og det protesteres i gatene i hovedstaden. Også fra Sudans allierte, Kina og Den arabiske liga, kommer protester. Og fra FN høres bekymringsmeldinger om at anklagen mot al-Bashir kan ødelegge mulighetene for å få fredsforhandlingene på skinner igjen.

Likevel er ICCs anklage mot presidenten viktig og riktig. Den gir signal om at ingen kan sette seg over loven – og derfor risikerer straffeforfølgelse når forbrytelser begås. Domstolen må få støtte fra det internasjonale samfunn i den videre prosessen, selv om mulighetene for at al-Bashir blir arrestert og stilt for retten, er små.