Mange bedrifter har behov for midlertidig arbeidskraft, enten det skyldes sesongsvingninger eller usikkerhet om fremtiden. For bedriftene er det viktig å kunne tilpasse bemanningen etter de økonomiske realiteter. Samtidig har arbeidstakere behov for forutsigbarhet og ordnede forhold.

Den senere tids debatt i media om midlertidig ansatte og regjeringens forslag til endring i arbeidsmiljøloven viser at det er behov for en diskusjon om midlertidig ansattes rettigheter og arbeidsforhold. Om lag åtte prosent av de 140.000 sysselsatte i Agder har midlertidige stillinger. Drøyt 2.500 av dem kommer fra utlandet.

I forslag til endringer i arbeidsmiljøloven som nå er ute til høring, foreslår regjeringen tiltak for å redusere misbruk av midlertidige arbeidsavtaler. I dette forslaget pålegges arbeidsgiver og de tillitsvalgte å ha en dialog om bruken av midlertidig ansatte. Dette er et bevisstgjøringstiltak jeg tror vil virke og som også gir mulighet for konstruktiv diskusjon mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om hvordan bemanningsbehovet skal løses i den enkelte bedrift.

Denne lovendringen vil ikke endre behovet for midlertidig arbeidskraft og fleksibilitet i bemanningen blant de 2.500 offentlige og 8.500 private arbeidsgiverne i Agder. Lovendringen vil bare redusere den ulovlige bruken av midlertidige arbeidsavtaler. På grunn av det svingende behovet for arbeidskraft og kompetanse på ulike arbeidsplasser i regionen, vil det være behov for en fleksibilitet i arbeidsstyrken som gjør det mulig å flytte arbeidskraft og kompetanse raskt.

Hvordan kan da disse utfordringene løses? Bemanningsforetak, som blant annet Manpower, gir gode løsninger på dette. Alle medarbeidere vi leier ut til bedrifter som har behov for midlertidig arbeidskraft, er fast ansatt hos oss med eller uten garantilønn. Vi er forpliktet, både ifølge arbeidsmiljøloven og våre arbeidsavtaler, til å tilby nytt oppdrag når ett er avsluttet. Denne forpliktelsen har vi egeninteresse av å oppfylle. Skal vi tjene penger må vi sørge for at våre medarbeidere har jobb.

For arbeidstakeren er det stor forskjell på å være midlertidig ansatt i en bedrift og å være utleid gjennom et bemanningsforetak. Er du direkte ansatt på en midlertidig kontrakt, må du selv finne en ny jobb når oppdraget er avsluttet. Det kan være krevende å være arbeidssøker, og noe du har lite tid til når du allerede er i jobb. Og du må konkurrere med 9 prosent av arbeidstakerne i Agder som sier det er meget eller ganske sannsynlig at de tenkt å skifte jobb det neste året, ifølge en undersøkelse Synovate har gjort for Manpower. Som midlertidig ansatt tjener du heller ikke opp pensjonsrettigheter. Du må jobbe minst ett år i en bedrift for å få pensjonsrettigheter du kan ta med deg videre.

Er du derimot ansatt i et bemanningsforetak, og utleid for å dekke et midlertidig behov i en bedrift, er situasjonen en annen. Bemanningsforetaket vil gjøre det de kan for at du får en ny jobb du er motivert og kvalifisert for så snart ditt oppdrag er avsluttet. Skulle det likevel gå noen dager mellom oppdragene, vil du fortsatt ha tryggheten ved å være fast ansatt, og du beholder retten til pensjon.

Mange av oss ønsker en fast stilling og et langvarig arbeidsforhold. Noen prioriterer annerledes. De vil kanskje studere, reise og prøve ut ulike jobber og bransjer, uten å måtte binde seg til noe langvarig. Velger du å jobbe i et bemanningsbyrå har du en profesjonell konsulent som jobber for å skaffe deg nye jobber som du vil trives og utvikles i. Vi jobber jo for å beholde våre medarbeidere lengst mulig.

I dag er drøyt åtte prosent av norske arbeidstakere midlertidig ansatt direkte på ulike arbeidsplasser. Bare om lag én prosent er ansatt i bemanningsforetak. Jeg er overbevist om at både arbeidsgivere og arbeidstakere ville være tjent med at flere midlertidige ble fast ansatt i bemanningsforetak.

Manpower, og andre seriøse bemanningsforetak organisert i NHO Service, er motstandere av sosial dumping. Vi ønsket å gå lenger enn dagens regjering i å stille krav til godkjenningsordning for bemanningsforetak for å sikre seriøse forhold i bransjen vår og i norsk arbeidsliv. Vi støtter også opp om EUs bemanningsbyrådirektiv som snart skal implementeres i Norge. Dette direktivet vil sikre utleide medarbeidere fra bemanningsforetak de samme lønns— og arbeidsvilkår som ansatte i innleiebedriften. Dette har vært Manpowers mål og ønske for våre utleide medarbeidere i alle de 44 årene vi har jobbet i Norge. Det ønsker vi å fortsette med slik at vår kandidaters kompetanse og egenskaper tilfredsstiller våre kunders behov for arbeidskraft i et arbeidsmarked i kontinuerlig forandring.