Stoltenberg fastslo dette da han innledet til debatt på Europabevegelsens landsmøte søndag.

Med uttalelsene fjerner Stoltenberg all tvil om Aps EU-politikk. Selv om det blir en rød-grønn flertallsregjering etter valget i september, skal ikke det forsinke arbeidet for norsk medlemskap. Blir det aktuelt å søke medlemskap, er det viktigere for Ap enn å holde sammen en rød-grønn regjering.

Stoltenbergs klare tale i EU-saken er et eksempel til etterfølgelse. Mens andre potensielle ja-partier av ulike grunner ligger lavt i terrenget, våger Ap-lederen å gå høyt på banen, selv om det kan skape forviklinger i forholdet til SV og Senterpartiet. Høyre er på sin side bastet og bundet av Sem-erklæringen, for Bondevik-regjeringens dager er talte om det åpnes for en EU-debatt.

Vi registrerer at hverken SV-leder Kristin Halvorsen eller Sp-leder Åslaug Haga lar seg provosere av Stoltenbergs utspill. De tror ikke det blir aktuelt med en ny norsk EU-søknad i neste periode, fordi ingen partier vil våge å ta i saken så lenge det ikke er et klart flertall i folket for medlemskap. Mens mange inntar en vente-og-se-holdning, er det befriende å oppleve en politiker som går foran og ikke skremmes fra å innta et klart standpunkt av frykt for folkemeningen.

For en måned siden tok den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder til orde for at EU må få hovedrollen i forbindelsene mellom Europa og USA — på bekostning av NATO. Han mener EUs stadig økende betydning må avspeiles i forholdet til supermakten. Schröder mener NATO er foreldet, og ikke lenger det fremste møtestedet hvor transatlantiske partnere diskuterer og koordinerer sin politikk.

Norge er fra før marginalisert i europeisk politikk, fordi vi står utenfor EU. For Norge er det foruroligende om EU får større betydning på bekostning av NATO. Får vi en akse mellom Washington og Brussel, betyr det at Norge kan miste muligheten til å påvirke det transatlantiske samarbeidet.

Flere av våre politikere uttrykte bekymring etter utspillet fra Schröder. Men mens de er bekymret for NATOs fremtid og hvordan forholdet mellom EU og USA utvikler seg, er de langt mer tilbakeholdne når det gjelder en ny EU-søknad fra Norge. Slik etterlates et inntrykk av at de er fornøyd med at andre nasjoner bestemmer de viktigste sakene for vår fremtid. I stedet burde de - som Stoltenberg - bruke Schröders utspill som et argument for å søke EU-medlemskap.