Det er godt å drikke med Måte. Han hindret oss i å gå ut på gatene og knuse biler og forbispaserende, skriver artikkelforfatteren. Det er godt å drikke med Måte. Han hindret oss i å gå ut på gatene og knuse biler og forbispaserende, skriver artikkelforfatteren. Foto: Johannessen, Sara

Måte - en svikefull jævel

Bare en drikker med Måte, så er det ikke farlig, hevder alle og enhver. Men hvem er denne Måte, eller hva er han?

spbf17a2.jpg Foto: Johannessen, Sara

Jeg drakk med Måte i 23 år. Jeg og Måte mente i alle fall at det var med Måte. Jeg var så å si aldri synlig beruset. Jeg tålte utrolige mengder alkohol før det syntes på meg. Kun tre ganger i mitt voksne liv er jeg blitt nektet adgang til et skjenkested, og da var det fordi de trodde jeg var full. Sannheten er at jeg var full av abstinenser. Så tom for alkohol at kroppen ristet og svetten sprutet og øynene gikk i kryss av fylleangst.

Som regel var jeg dansegulvets konge. Tre drinker innabords og jeg bød opp i øst og vest. Jeg danset trefjerdedels valsetakt til både tango og vals. Svingte rundt. La flatt og struttet med fjærene.

— Nå begynner jeg å kjenne det godt i hodet, sa jeg til Måte under noen pauser fra dansegulvet.

— Du ser helt edru ut, svarte Måte. Dermed var det bare å skåle med Måte og hive inn på to-tre skarpe, før jeg igjen inntok dansegulvet til en flørtende fugledans.

Kvirrevirrevirrevitt, raira, raia rai, sang jeg mens jeg vrikket forførende med hoftene og gikk ned i skihoppstilling.

Lalalalalalalalalala, sang dansepartneren tilbake og øyenvippene blunket så raskt at jeg var redd de skulle falle av. Hun hadde som regel også drukket med Måte, og fått beskjed om at hun ikke så full ut. Nå bare struttet hun av sexlyst.

Rairairai, vi vinket med alle fingrene på alle hender. Vi blunket til dansepartner og til andres dansepartnere som flørtet vilt i takt med knebøy, hoftevrikk og fingerspill.

Det er godt å drikke med Måte. Han hindret oss i å gå ut på gatene og knuse biler og forbispaserende. Alt som kreves for å drikke med Måte, er at du møter på jobb når du skal. Har fine gardiner som du kan trekke for.

Måte drikker med deg helt inn til behandlingsinstitusjonene, ja inn til døden om du ikke klarer å bryte deg løs.

I en periode var jeg fagforeningsleder på heltid, medlem av bedriftens Akan-komité og rullerende leder av denne komiteen. En sjelden gang lot jeg meg lokke ut sammen med ledelse og administrasjonsansatte, som regel drakk jeg med mine utvalgte svirebrødre. Hver gang vi var på firmafest, hadde vi med oss Måte. Vi skulle jo på jobb dagen etter. Og på jobb møtte vi.

Jeg med en kvart hanegal, Brun bitter innabords. Den smaker og lukter hostesaft. Men for alle tilfeller skyld, bandt jeg lukten fast i magesekken med å spise en stang persille. I administrasjonen ble det langet valium og sobril. Alle snakket om hvor hyggelig det var i går. Alle hygget og koset seg.

Og åhhh guuuud så godt det var å treffes uten å prate jobb. Drikke med Måte og ha det gøy. Jeg tiet alltid med at jeg ble skjelt at av halvparten av dem under disse Måte-holdne sammenkomstene.

Måte var min drikkekompis i 23 år, sjarmerende, festlig, morsom og svikefull. Det var etter at jeg tuppet han og andre unnskyldninger som hindret meg i å erkjenne virkeligheten at livet mitt er blitt bra.

Måte er den mest tilpasningsdyktige løgneren jeg har truffet. Hans grenser går på mestring, de er individuelle og elastiske. Han er så et godt brukt gummistrikk. Hvis en får konsekvenser av drinkene en inntok sammen med Måte, dolker han deg uten videre i ryggen og sier at du sviktet ham.

Måte drikker med deg helt inn til behandlingsinstitusjonene, ja inn til døden om du ikke klarer å bryte deg løs. Spyr du, raver rundt eller sovner under festen, så nekter Måte å kjenne til deg. Holder du fasaden, så er han din lojale venn.

Jeg advarer dere: Pass dere for Måte. Jeg lot meg lure av ham i 23 år.