I tingretten ble mannen dømt til syv års fengsel. Hans anke til lagmannsretten over skyldspørsmålet og straffeutmålingen førte ikke frem. Tvert i mot. Fem av de syv dommerne, derav to jurdiske dommer, skjerpet dommen.

Dommen i lagmannsretten er et sterkt signal. Domstolen har på denne måten også fanget opp den straffeskjerpelse som lovgiveren har bedt om og som Høyesterett har lagt vekt på i flere dommer. Det er nå rettspraksis på at det ved vold og overgrep skal reageres strengt. Den dommen som Agder lagmannsrett nå har avsagt, er etter vår mening i tråd med den alminnelige rettsoppfatning.

Den aktuelle saken i lagmannsretten har samtidig vist hvor viktig det er med åpenhet i domstolene. Da tingretten behandlet saken, ble den ført for lukkede dører med pressen på utsiden. Dommen ble i tillegg holdt hemmelig. Fædrelandsvennen valgte å anke tingrettens avgjørelse om hemmelighold til lagmannsretten, ikke minst fordi allmennheten blant annet har krav på å få vite om bakgrunnen for grove seksuelle krenkelser i nære familiesammenhenger. Lagmannsretten var enig i dette synspunktet og beslutningen om hemmelighold ble opphevet.

Likevel ble det i lagmannsretten igjen bedt om lukkede dører og om at mediene skulle nektes adgang. Samtidig ba bistandsadvokaten om at dommen ble holdt hemmelig. Agder lagmannsrett valgte, i tråd med tidligere avgjørelser, å behandle saken for lukkede dører, men med pressen tilstede. Etter hvert trakk bistandsadvokaten også tilbake sitt krav om at dommen skulle hemmeligholdes. At advokaten i det hele tatt fremmet kravet, vitner om manglende respekt for retten og en misforstått oppfatning av egen rolle.

Både Kristiansand tingrett og Agder lagmannsrett har i flere saker lagt for dagen vilje til åpenhet i rettsapparatet basert på tillit til og respekt for de involverte parter i en straffeprosess. Det er et viktig bidrag til å skape forståelse for domstolenes avgjørelser i saker hvor allmennprevensjonen er av avgjørende betydning.