Det er ikke bare lett å lede klart på meningsmålingene. Høyres store oppslutning gjør at partiet har mye å tape. Det var trolig grunnen til at talen Erna Solberg holdt fredag ettermiddag ble så kjedelig. Det viktigste var åpenbart ikke å skyve noen fra seg. I stedet skulle ansvarligheten og tryggheten dyrkes.

Faren for Høyre er at slike taler heller ikke gir folk flest gode nok grunner til å stemme inn en ny regjering.

Solberg klarte ikke å bygge opp et ideologisk skille mot Ap og den rødgrønne regjeringen. Bortsett fra noe større satsing på lærerne, noe mer vektlegging av forskning og noe mer konkurranse i helsevesenet, kunne det aller meste av talen vært holdt av Jens Stoltenberg. Og ble det også langt på vei, under Aps landsmøte for to uker siden.

For også Stoltenberg snakket lenge om økt vekt på kvalitet i skolen og om ansvarlighet i den økonomiske politikken. Også på Aps landsmøte florerte flosklene om at det ikke er oljen, men de menneskelige ressursene, som er vår største rikdom. Og Erna Solbergs ros av LOs rolle i det norske samfunnet og hennes lykkeønskninger til LO-kongressen, kunne like godt vært uttalt av Aps leder.

Vidar Udjus kommenterer.

Like fullt fikk Solberg stående og langvarig applaus av landsmøtet. Det var nok mest et uttrykk for den hungeren etter makt som har bygget seg opp i Høyre etter åtte år i den politiske ødemarken. Og en erkjennelse, også i partiets mer ideologisk bevisste miljøer, av at Erna Solbergs kursomlegging inn mot sentrum har virket. Man kan ikke argumentere mot suksess, i form av rekordgode meningsmålinger.

Men dette betyr ikke at Høyres landsmøte er kjedelig eller uviktig. Tvert imot. Alt tyder på at det programmet som vedtas i helgen, vil bli en viktig del av programmet for Norges neste regjering.

Når valgkampen tar til, bør Høyres leder ha mer å by på enn bare trausthet og trygghet.

Og viktige saker som skal avklares, står i kø. Innstramning av abortloven, skriftlig sidemål i skolen, karakterer i barnskolen, bevæpning av politiet, kirkelig vigsel og nei til flere universiteter er blant eksemplene. Dette er saker som vil påvirke hverdagen for mange. I tillegg vil resultatene i de enkelte avstemningene si noe om hvilke trender som dominerer det partiet som etter alt å dømme vil dominere den neste regjeringen.

Erna Solbergs poeng med ironiseringen rundt tidligere karakteristikker av henne som "kjedelig" og "for moderat", var å tilbakevise anklager om at et statsministerskifte kan bli et eksperiment. Hun har rett i at det er en betegnelse som passer svært dårlig på henne.

Men når valgkampen tar til, bør Høyres leder ha mer å by på enn bare trausthet og trygghet, i alle fall hvis Høyre skal kunne stå imot Aps forventede mobilisering av tillitsvalgte og velgere.

"Ny regjering — Norge på sitt beste" var tittelen på Høyre-lederens tale. Norge får nok ny regjering, men talen var ikke Erna Solberg på sitt beste.