Rekken av meningsmålinger fra nabokommunene til Kristiansand har vært dyster lesing for alle som ønsker en storkommune. Bildet har vært nærmest entydig: Det er stemning for å slå seg sammen med en eller flere nabokommuner. Men ikke med Kristiansand.

På mange måter er dette merkelig. I flere av nabokommunene er det enda flere som pendler inn til og jobber i Kristiansand enn som har arbeid i hjemkommunen. Og i den offentlige debatten synes det ikke å være stor uenighet om at Kristiansand også bør bli større hvis andre store byer blir det.

De fleste synes enige om at det er viktig at Kristiansand beholder posisjonen som landets femte største by. Vi som bor i denne regionen er ikke bortskjemt på gjennomslag hos sentrale myndigheter.

"Vi har det så godt"

Den store skepsisen blant de unge er et annet merkelig trekk. I nesten hver eneste omegnskommune er det i aldersgruppen 15 til 29 år at entusiasmen for en storkommune er minst.

Det ville vært naturlig å tro at kommunegrensene ikke betyr så mye blant de yngste. Svært mange har gått eller går fremdeles på videregående skole i Kristiansand, har venner rundt forbi i byen og handler i Markens eller på Sørlandssenteret.

Men å bli en del av Kristiansand, det blir for drøyt. «Har vi det ikke godt som vi har det?», spurte en av de vi intervjuet på runden rundt i kommunene. Det er nok her det ligger. Vi har det godt som vi har det i dagens syv kommuner.

Dette har politikerne også naturligvis oppfattet. Derfor har det ikke dukket opp noe tydelig lederskap for en storkommune. I nabokommunene ville det vært en risikosport i et valgår. Det er Birkenes-ordfører Arild Windsland et eksempel på, selv om striden i hans parti trolig vel så mye skyldes eiendomsskatten.

Og klok av skade holder de fremste folkevalgte i Kristiansand en lav profil. De vet at en kampanje for en storkommune ikke kan ledes fra Torvet. Det vil bare føre til at folk i nabokommunene oppfatter Kristiansand som arrogant, med et ønske om å sluke de andre. Og resultere i enda sterkere motstand i regionen rundt.

Tre små sammenslåinger

Nå er alle kommunene i gang med en prosess der de skal få alle fordeler og ulemper ved en sammenslåing på bordet. Både ordførere og andre sier som de må, at de vil avvente konklusjonene fra dette arbeidet før de bestemmer seg.

Men det skal mye til at de faller ned på en annen konklusjon enn den som nå avtegner seg: Den mest sannsynlige løsningen på kommunereformen er tre mindre sammenslåinger: Søgne og Songdalen. Vennesla og Iveland. Lillesand og Birkenes. Mens Kristiansand forblir alene.

En slik løsning vil møte signalene fra sentrale myndigheter om at en kommune bør ha minst 15.000 innbyggere. Og det vil bidra til at vi får tett på en halvering av antall kommuner i regionen. Men det vil neppe bidra til å gjøre Kristiansand til en sterkere motor for utvikling, verken i de kommunene som nå diskuterer sammenslåing eller i landsdelen som helhet.

Det vil være synd for alle oss som bor her.