Om han blir valgt, vil han da trolig sette norgesrekord etter neste valgperiode, med 44 år som bystyremedlem. Og Birte Simonsen, Miljøpartiet De Grønne, går for sin åttende bystyreperiode.

Det er selvsagt mulig å mobilisere kritiske innvendinger mot at lokalpolitikere «gror fast» i sine verv over generasjoner. Men det er ikke tilfellene Sødal eller Simonsen som representerer problemer for dagens lokaldemokrati. De er begge entusiastiske og dedikerte lokalpolitikere som står for kontinuitet og lokalpolitisk hukommelse.

Problemet for lokaldemokratiet er snarere mangelen på kontinuitet. Ved de siste lokalvalgene har mange kommuner opplevd store utskiftninger av den politiske ledelse.

Et hvert politisk regime har behov for regelmessig fornyelse, men det gjelder å finne en balanse mellom fornyelse og kontinuitet om lokalsamfunnet skal være sikret en nødvendig forutsigbarhet. Ordfører Jan Oddvar Skisland representerte i så måte en spennende fornyelse i det politiske lederskapet i Kristiansand. Men han velger — i likhet med mange andre - å forlate politikken etter én periode.

Årsakene kan være forskjellige, og Jan Oddvar Skisland har oppgitt sine grunner.

Vi har tidligere pekt på at selve den politiske arbeidsformen - og arbeidsmengden - virker avskrekkende på nyvalgte representanter. I mange kommuner driver kommunestyrene og de politiske utvalgene langt på vei detaljert saksbehandling, med det resultat at de folkevalgte blir neddynget av saksdokumenter.

Det må være mulig å forenkle arbeidet som folkevalgt uten at det går ut over kvaliteten på de vedtak som må treffes på politisk nivå.

Vi minner om at regjeringskollegiet, som styrer landet, får seg forelagt et notat på maksimum to sider, som grunnlag for sine beslutninger.

Tiden bør være overmoden for å effektivisere de politiske beslutningsprosessene i kommunene. Da vil kommunale ombud kunne bli mer attraktive og bidra til større kontinuitet i lokalpolitikken.