Andreas Thorkildsen og de andre medaljevinnerne fra OL i Beijing skal feires med en stor fest i Kristiansand i morgen. Kommunen slår på stortromma og regner med at flere hundre mennesker møter fram for å ta imot medaljevinnerne.

Stor festivitas var det også for godt og vel hundre år siden, da byens aller første olympiske mester kom hjem med gull i bagasjen. I OL i Aten i 1906 vant Norge sitt første olympiske gull noensinne. Den 20 mann store troppen i troppsgymnastikk tok gull og med på laget var slaktersvenn Johan Leonard Stumpf fra Kristiansand.

Stumpf ble født i 1880 og var eldste sønn av slakter og pølsefabrikant L. Stumpf som opprinnelig kom fra Østerrike. I 1900 var Johan Stumpf pølsemakersvenn i Kiel i Tyskland. Da han vant gull i Aten-OL i 1906 bodde familien i Kirkegata 18 i Kristiansand. Johan Stumpf var aktiv i Kristiansand Turnforening i mange år, og turnforeningen ville selvsagt feire at de hadde fått en olympisk mester blant medlemmene.

Å være med i et OL for hundre år siden var en stor opplevelse for deltakerne, både sportslig og kulturelt. OL i Aten ble arrangert som et 10-årsjubileum for de olympiske leker. Lekene, som ofte går under navnet Ekstralekene, fordi de ble holdt utenom den vanlige 4-årsperiode, blir ikke formelt anerkjent av IOC. Mange idrettshistorikere er imidlertid uenig i dette og mener 1906-lekene også må anses som olympiske leker. Arrangementet var det største som til da hadde vært holdt og i utenlandske og norske aviser ble de alltid omtalt som «De olympiske lege». Og den olympiske hymne ble spilt under åpningsseremonien, noe som kun ble gjort under olympiske leker. I Aten deltok over 800 idrettsmenn og kvinner fra 20 ulike nasjoner.

Deltakerne fra de skandinaviske land reiste i samlet flokk til Aten. En reise som den gang tok flere dager. Kristiansandsavisene refererte stadig telegrammer fra deltakernes reisebeskrivelser. Turen gikk med tog gjennom Tyskland. I Berlin holdt den norske turntroppen en oppvisning og i et telegram beskrives turnerne som «et Pust av frisk Luft fra det Aabne Hav. Det var herlige Folk, deilige Apollon-skikkelser med en Flugt og Fart som aldri sviktede».

Etter oppvisningen i Berlin gikk turen videre gjennom Alpene, til Trieste i Italia og derfra med dampskip over Adriaterhavet. Reisefølget ble godt sammensveiset underveis og en kveld på havet ble det holdt et stort ball om bord. Men fornøyelsen ble kortvarig for «om Natten blæste en riktig Adriaterstorm opp og den næste Dag tenkte de fleste av Deltakerne følgelig paa alt andet end Træning og olympiske Lege».

Etter en strabasiøs reise ankom reisefølget Aten lørdag 21. april. De ble mottatt av byens olympiakomité med faner, flagg og taler. 24. april var det åpningsseremoni med 50000 tilskuere på tribunene og flere kongelige gjester. Konkurransen i troppsgymnastikk ble holdt rett etter åpningsseremonien og vi må anta at det var en stor opplevelse for Johan Stumpf og de andre turnerne å opptre foran slike enorme menneskemengder. I turnkonkurransen deltok ni nasjoner. Norge vant gull og gjorde det på en overbevisende måte.

Fædrelandsvennen skrev at laget vant den flotteste seier og jubelen over stadion ville ingen ende ta. «Alle Øvelser lyktes fullstendig. Særlig Sprangene var imponerende.» I andre telegrammer het det at «Nordmændene lignende flyvende Marmorstatuer». Gullmedaljen var altså det første norske OL-gull noensinne og dermed også det første OL-gull til en innbygger fra Kristiansand. Senere i mesterskapet vant Norge ytterligere et gull, denne gang i skyting.

Turngullet vakte oppsikt i hjemlandet. Norge var en ung nasjon i 1906, ett år etter frigjøringen fra Sverige. Turn var den gang en av de største idrettene internasjonalt og Turnbladet skrev blant annet at OL-vinnerne på en prisverdig måte hadde «hævet os i Europas øyne, og det har stor betydning for en Nation at have en Ungdomsskare av denne slags».

I midten av mai returnerte OL troppen til Norge. Over 10000 mennesker var til stede i Christiania og hyllet Johan Stumpf og de andre Aten-farerne. Det var norske flagg, faner, nidobbelt hurra og salutt. Troppen gikk i prosesjon gjennom gatene til stormende jubel fra menneskemengden. Kongen, stortingsmenn og ordføreren var til stede. Og Statsminister Michelsen holdt en ikke så lite nasjonalistisk tale.

Etter mottakelsen i hovedstaden dro Johan Stumpf hjemover mot Kristiansand. På kvelden 15. mai ankom han hjembyen med dampskipet «Ryfylke». Turnforeningen hadde i Fædrelandsvennen samme dag oppfordret folk til å møte fram for å motta gullvinneren. En mengde mennesker møtte fram og Turnforeningen mottok Stumpf med flott fane. Foreningens formann, kjøpmann Einar Sørensen, holdt tale og sa blant annet til Stumpf at «det er en Ære for Dem at regnes blant dem, som nå i Nationens Navn har Rang som Verdens første Gymnaster. – Turnere, et 3 gange 3 hurra for hr. Johan Stumpf».

Deretter marsjerte følget til Turnhallen der det ble holdt en stor fest for den olympiske mesteren. Han ble overrakt blomster fra damene og flere taler ble holdt. Det ble servert vin og kaker og byens ordfører, Kaptein Gundersen, var også til stede. Et av medlemmene i Turnforeningen hadde også laget en sang til Hr. Stumpf, etter melodien av Norges Blomsterdal. Den lød blant annet slik:

Velkommen da igjen

du kjække, staute Turnerkar

der med sin Turnerkraft

Mor Norge Ry har brakt

Trala¿

Johan Leonard Stumpf var altså en av deltakerne da Norge vant sin første olympiske gullmedalje. En medalje som ble feiret som en seier ikke bare på det idrettslige plan, men også som en triumf og et bevis på landets nyvunne selvstendighet. Johan Stumpf selv var i årene som fulgte aktivt med i Kristiansand Turnforening, blant annet som medlem av styret. Han døde i 1944, 64 år gammel.