Det er tidligere ansatte i norsk overvåkningsmiljø som har drevet dette arbeidet for ambassaden. Svært detaljerte personopplysninger om nordmenn skal ha blitt registrert.

Saken er oppsiktsvekkende. Overvåkning av norske borgere på norsk jord av en fremmed makt er fullstendig uakseptabelt. Det gjør ikke saken bedre at det er vår fremste allierte som står bak. Tvert imot burde USA ha tillit til norsk politi og respekt for norsk suverenitet. I Norge er det norske myndigheter som skal sørge for nødvendige sikkerhetstiltak.

Amerikanske myndigheter har også etter at opprullingen startet, spilt en lite tillitvekkende rolle. Utenriksdepartementet i Washington hevdet først på generell basis at alt USA har gjort, har skjedd i forståelse med norske myndigheter. Så sies det at overvåkningen foreløpig er innstilt, men at man inntil videre ikke vil kommentere saken ytterligere.

Den amerikanske atferden reiser en rekke spørsmål. Først og fremst om hvorvidt norske myndigheter faktisk har vært informert om det som har skjedd. Både nåværende og tidligere regjeringsmedlemmer her hjemme bedyrer at de aldri har gitt noe klarsignal for slik virksomhet. det samme gjør ledelsen for Politidirektoratet og PST.

Det er vanskelig å se for seg at en så omfattende registrering av norske borgere kan ha foregått over ti år, uten at sentrale personer i norsk byråkrati har visst om det. Justisministerens fremste oppgave blir nå å sørge for å bringe klarhet i spørsmålet: Hvem visste hva når? Uansett svar er konsekvensene alvorlige.

Viser det seg at ingen ansvarlige på norsk side har gitt klarsignal til overvåkningen, står vi overfor et alvorlig tillitsbrudd fra USAs side. Det må i så fall amerikanske myndigheter bli fortalt i klartekst. Dersom en form for samtykke er gitt på lavere nivå i det norske sikkerhetsapparatet, reiser det skremmende perspektiver i forhold til manglende kontroll. Og skulle svaret bli at toppbyråkrater eller politikere har visst om overvåkningen, må disse stilles til ansvar.