I «Felles mål for Agder» fra 1994 var det enighet om at kommunikasjon, kultur og kompetanse var de viktigste drivere for utviklingen av regionen, dens konkurransekraft og dermed arbeidsplasser og levekår. Cultiva ble etablert av Kristiansand kommune. Stiftelsen er til for innbyggerne i Kristiansand, og formålet er å sikre arbeidsplasser og gode levekår.

Ved oppstarten av Cultiva ønsket vi å stimulere til kreativitet og få frem det som rørte seg i byen. Samtidig manglet Kristiansand deler av den kulturelle infrastruktur som andre byer med tilsvarende størrelse hadde. En viktig del av Cultivas virksomhet har derfor vært bygging av infrastruktur på mange felt. Her kan kort nevnes Kilden, SørArena, Sørf, Sørnorsk filmsenter, Norsk Forfattersentrum Sørlandet, studier ved UiA, etablering av fond med risikokapital for bedriftsetablering og støtte til festivaler og kulturarrangement.

For det nåværende styret har det vært viktig med en ny strategi, nå som mye av infrastrukturen er på plass. En ny strategi, som var tro mot formålet, ga effekt, var tydelig og samtidig hensiktsmessig i forhold til de ressurser som er til rådighet.

Den nye strategien legger opp til en hovedsatsing og tre delsatsinger. I tillegg endres arbeidsformen. Hovedsatsingen er på barn og unge der deres livssituasjon styrkes ved å fremme deres kreativitet, kulturelle deltakelse og utvikling. Et løft for barn og unge som har de største levekårsproblemene er særskilt nevnt. Første delsatsing er på utvikling av unge talenter. Her ønsker vi å videreføre de gode erfaringene vi har hatt med Cultiva Ekspress. Andre delsatsing er på kompetanseutvikling i form av tiltak som bidrar til mer forskning og utdanning tilknyttet kunst— og kulturnæringer. Satsing på kompetansesentre som mangler i regionen hører også inn her. Som en tredje delsatsing gir strategien oss mulighet til å ta tak i nye og spennende muligheter som dukker opp, og som styret finner det særlig viktig for byen at Cultiva engasjerer seg i.

Investeringene innen barn og unge og kompetanseutvikling vil i liten grad basere seg på søknadsbehandling. Cultiva vil i dialog med andre velge ut hvor det skal investeres.

Styret i Cultiva har lagt opp til en bred prosess i forbindelse med ny strategi, hvor byens befolkning har blitt invitert til å komme med innspill for fremtiden og en evaluering av det som har skjedd i Cultivas første leveår. Innspillene vi fikk til ny strategi var varierte og til dels motstridende, men en gjenganger var: «Spiss dere, vær tydelig og sats på noe fremfor alt.» Det har vi hørt på. Vi satser på barn og unge fordi vi tror det vil ha en grunnleggende effekt på levekår. Det vil igjen sikre innbyggernes livskvalitet og Kristiansands attraktivitet.

Cultiva har ingen planer eller ønsker om å overta ansvaret for kultur og levekår som Kristiansand kommune eller andre aktører har ansvaret for. Vi vil være en pådriver for nye tiltak og prosjekter som bidrar til å nå vårt formål. For å nå dette vil vi inngå partnerskap og samarbeid med Kristiansand kommune, fylket, staten, profesjonelle og frivillige aktører, næringsliv, kunst- og, kultur- og kunnskapsorganisasjoner om prosjekter og tiltak som ellers ikke ville blitt realisert. Å gå fra å være en «postkasse» for gode ideer og dermed skuffe mange gode prosjekter, til at Cultiva skal være en proaktiv aktør, sammen med byens utøvere, er et av grepene vi tar for å nå våre målsettinger og sørge for gode levekår i byen.

Det er viktig at kunstnere har gode rammevilkår. Det er ulike offentlige og private institusjoner som har til formål å arbeide for å sikre gode rammevilkår for kunstnere. De etablerte kompetansesentrene i Kristiansand er til for dette. I tillegg har vi kommunale og nasjonale midler som finansierer kunstprosjekter. Cultiva har derimot et annet formål. Derfor vil investeringene våre først og fremst bli vurdert i forhold til hva som bidrar til å sikre arbeidsplasser og gode levekår for innbyggerne i Kristiansand.

Etter nærmere ti års erfaring med mange søknader ønsker styret å se på andre arbeidsformer. Vi har tro på at denne måten å jobbe på kan gi gode resultater. Det er fremdeles mulighet for alle å komme med gode ideer til Cultiva, ja sågar oppfordrer vi alle til å komme med gode ideer i hele 12- årsperioden, men selve søknadsformen har vi endret. Vi ønsker å være en lyttepost og dialogpartner. Cultiva har ikke et ønske om å styre penn og pensel.

Kronikken er forkortet. Red.