Stiftelsen er hele byens felleseie, og vi trenger en bred debatt om dens fremtid og pengebruk. Denne diskusjonen burde engasjert enda bredere blant Kristiansands befolkning.

I så måte er det nedslående å se hvordan styreleder Ansgar Gabrielsen reagerer på den kritikk som har fremkommet her i avisen de siste dagene. Postdoktor Roy Mersland ved UiA fremmet i en kronikk mandag saklige innvendinger mot dagens virkemåte og foreslo konkrete endringer.

Men i stedet for å ta innvendingene på alvor, forsøker Gabrielsen å legge lokk på dem og karakterisere avsenderen på en arrogant måte. Den strategiprosessen Gabrielsen selv har tatt initiativ til er lite tjent med at styrelederen tar i bruk formuleringer som «forvirring i deres (UiA-ansattes) hoder» om kritikk som fremsettes på en edruelig vis. Både Gabrielsen og de andre aktørene i Cultiva må tåle å høre innvendinger mot stiftelsens pengebruk og virkemåte.

I forlengelsen av dette er det også skuffende å se reaksjonene fra ordfører Per Sigurd Sørensen (H) og UiA-rektor Torunn Lauvdal. Førstnevnte leder Cultivas rådsforsamling og beklaget seg i gårsdagens avis over at skribenter «strør om seg med offisielle titler, samtidig som de uttaler seg som privatpersoner».

Han får følge av en UiA-rektor som mener Merslands saklige kritikk er skrevet «på ikke-faglig bakgrunn». Dette er i realiteten et voldsomt faglig spark til en medarbeider ved det universitet Lauvdal – i alle fall fram til de kommende dagers rektorvalg— er satt til å lede. Vi hadde ventet en helt annen holdning. En rektor bør oppmuntre sine ansatte til å delta langt mer i den løpende samfunnsdebatten.

Alle de tre nevnte reaksjoner gir inntrykk av en lokal elite som vil ha seg frabedt kritiske innspill til hvordan Cultiva drives. Det er i så fall en farlig holdning. Cultiva er avhengig av legitimitet. Det krever en annen tilnærming fra alle involverte.