«Jeg er glad det ikke er jeg som skal prøve å samle partiet rundt en regjeringsstrategi», sukket en KrF-er i en pause under lørdagens fylkesårsmøter for Aust— og Vest-Agder. Mange av de andre nesten 200 delegatene vil nok si seg enige med ham. For KrF sliter med å bestemme seg.

Noen, som Nils Petter Enstad fra Arendal, mener partiet må se til nye samarbeidspartnere. «Det er en myte at KrFs verdier ivaretas best gjennom et samarbeid med H og Frp», sa han. Og la til: «2013 frister ikke til gjentakelse». 2013 var altså året da KrF inngikk en avtale med V, H og Frp.

Men fylkesårsmøtene i Agder viste at KrF i sør fremdeles har et borgerlig preg. Og Agder er KrFs sterkeste landsdel.

Bystyrerepresentant Viggo Lütcherat i Kristiansand sa at Aps flørting ikke er noe mer enn det. Og mente Jonas Gahr Støres parti ikke har lagt om politikken i KrFs retning. Flere andre utsendinger var også opptatt av å markere avstand til Ap. «Skal vi ha et borgerlig alternativ, må vi ha med Frp», sa KrF-veteran Oddbjørn Kleivane fra Kristiansand. Per Reidar Haugenes fra Vegårshei var «voldsomt glad for at vi støtter H og Frp, og dermed har innflytelse». Og lederen av kvinneforumet i KrF i Vest-Agder, Oddny Omdal, syntes samarbeidet med dagens regjering «er veldig positivt».

Er noe som knapt blir troverdig, mulig å kommunisere?

I tillegg fryder mange KrF-ere på Sørlandet seg over gjennomslaget landsdelen har fått under den blå regjeringen. Med Hans Fredrik Grøvan og Kjell Ingolf Ropstad på vippen. Særlig siste ukes vedtak om bygging av E39 mellom Kristiansand og Stavanger ble hyllet som et bevis på hva partiet har fått gjennom. Selv om vedtaket altså ble fattet av styret i Nye Veier AS, og ikke av Stortinget.

Men også i KrF er Norge mer enn Sørlandet. Og i mange fylker er frustrasjonen i KrF stor over Frp og Sylvi Listhaug. Det må Knut Arild Hareide ta hensyn til når han skal sy sammen en strategi fram mot neste valg.

Mye tyder på at han vil gå via sentrum og profilere KrF som et sentrumsparti. Det er det stor oppslutning om internt, også på Sørlandet. Men er det realistisk? Sp trives godt sammen med Ap. Og som Oddbjørn Kleivane drepende slo fast i debatten: «Sammen med Venstre har vi 8,2 prosent». Da blir neste spørsmål: Er noe som knapt blir troverdig, mulig å kommunisere?

KrF sentralt har vedtatt følgende målsetting: «Samarbeidsspørsmålet avklares i god tid før valget og må kunne kommuniseres tydelig til velgerne». Begge deler blir, som Jonas Gahr Støre ville sagt, krevende.