I går la Stortingets 22. juli-komité fram sin rapport. Der kritiserer for første gang et samlet politisk Norge hvordan landet var forberedt på terroren. Uten å lete etter syndebukker skisserer komiteen 14 områder der den norske beredskapen må bli bedre. Alle tiltakene er enstemmige.

Blant forslagene er en forsterket og overordnet plan mot terror. Komiteen etterlyser også et tettere samarbeid mellom politi og forsvar samt en bedre helikopterberedskap på Rygge. Andre konkrete tiltak som etterlyses er en gjennomgang av responstiden for politiet og av retningslinjene for skyting pågår.

I ettertid har det blitt stadig klarere at mye kunne og burde vært gjort annerledes.

Gjennom disse tiltakene peker samtidig komiteen på områder som har vært sterkt diskutert etter at tragedien rammet. Det er viktig i seg selv. Uttalelser fra flere myndighetsorganer den første tiden etter 22. juli skapte et inntrykk av at man ikke var mottakelige for kritikk. Og at alt som ble gjort, ble gjort på en så effektiv måte som mulig.

I ettertid har det blitt stadig klarere at mye kunne og burde vært gjort annerledes. Denne erkjennelsen handler ikke om å plassere skyld, men om å innse at vårt samfunn overhodet ikke var forberedt på en aksjon av et slikt omfang. Og at tiltakene som ble satt inn derfor ikke var tilstrekkelige.

Det tjener også komiteen til ære at den har maktet å samle seg om tiltak på tvers av partigrensene. Flere partier har ønsket å inkludere forslag som det ikke var flertall for. Disse partiene skal ha ros for å ha trukket de samme forslagene, slik at komiteens konklusjoner fremstår som samlende for hele det politiske Norge.

Prosessen i etterkant av 22. juli er på ingen måte ferdig med denne komiteens anbefalinger. Tiltakene skal diskuteres i Stortinget i neste uke, før regjeringen får dem på bordet. Og fortsatt jobber den regjeringsnedsatte 22. juli-kommisjonen, som i detalj skal vurdere hva som gikk galt før og under terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya.

Vi har ennå en lang vei å gå før vi kan si at Norge har blitt et tryggere samfunn. Men forhåpentligvis kan gårsdagens rapport fra Stortingets 22. juli-komite bli et første skritt på denne veien.