Jeg ser aldri pengene sitte så løst som når stikker innomjulemessene i bygda – heller ikke mine egne kroner og jeg har vært innom en delsteder ute i den store verden der man først neste morgen oppdager hvor mye stålsom er gått ut av lommeboka.

Vi blåser nok unna én million kroner – på lodder på julemesser (basarer) – iløpet av denne måneden.

Oddleiv-16x9.jpg

Venndøler er hektet på julemesser. Uten å ha noe som helstbelegg våger jeg påstanden at også her er vi unike. Ingen andre steder i landetkan det legges igjen flere penger for å støtte opp om misjonsarbeid og liknendegode tiltak. At vi er på bunnen i fylket når det gjelder innsamlede kroner pr.innbygger i den årlige TV-aksjonen (429 000 kroner totalt inn fra Vennesla i år– dårligst i Vest-Agder) har jeg ikke noe godt svar på – bortsett fra at folketmuligens sparer pengene sine til julemessene.

Nå er vi inne i den årlige stim av julemesser — hver bidige helg. Jeg fikk høreom ei eldre dame (langt eldre enn meg og da er hun gammel) som kom tiljulemesse med 8000 kroner i pungen. Det var penger hun hadde lagt av fra pensjonensiden fjorårets messe for "å spenne" på årets messe.

Julemessene er den årlige happening i bygda i november – stinn brakke om det eri Frikirken eller i Venneslahallen. Mer folk enn du ser i Venneslahallenlørdager i november har det ikke vært siden Vindbjart spilte der i 1. divisjoni damehåndball – og da mener jeg vi er tidlig på 1970-tallet."Julemesseballet" åpnet i Frikirken forrige helg ogda dørene ble stengt var det 381 000 kroner i kassa. For at Vindbjart skal fåinn samme beløp i inngangspenger i 2. divisjon må de nok spille noen sesonger.

GAUDAOST FØRSTEGEVINST

Om det har interesse er det i 2012 170 år siden NMS ble stiftet i Stavanger og45 år siden den første julemessen ble arrangert i Vennesla (da imenighetshuset). Noen har vært på alle NMS-messene siden den gang, som Unn, etgrepa kvinnfolk fra Tvidøblane. Hun kunne fortelle meg at på den første messeni 1967 vant hun førstegevinsten – en gaudaost! I fjor ble det samlet inn 270000 kroner på denne NMS-messen.

Venneslahallen. Fullt hus: Norsk Luthrsk Misjonssamband skapte julestemning i Vennesla under sin julemesse. Foto: Lars Hoen Foto: Lars Hoen

Da jeg lørdag kom inn døra til Venneslahallen (kliss lik som da jeg spiltehåndball der på 1960-tallet) var det et imponerende blikkfang som møtte meg –ei "fruktkorv" på størrelse med wallboardplatene som produseres påVikeland. Kona falt pladask for et juleservise. Men dette var gevinster på"båga". Det er ikke min greie på julemessene. Jeg har ikketålmodighet til å vente på trekningen – til etter møtet.

På julemessene handler om lodder og det som i min barndomfra basarene på Lund bedehus var årer. Det er selgers marked i Venneslahallen.Så her må det veives med hendene for å få kontakt med selgerne – de attraktivemenneskene med loddstrimler til ti kroner stykket i tre forskjellige farger. Jeg kjøper fem lodd i slengen – det er nokunder gjennomsnittet. For når det handler om julemesser er venndølenespillegale.

FARSDAG

I 2012 er det ikke en gaudaost det handler om, menbløtkakene fra Liebermann er oftest førstegevinstene, enkelte ganger ogsåkransekaker. Jeg tar ikke tiden, men det går neppe mer enn ti minutter mellomhver trekning. I løpet av en times time er 500-lapp nummer to forlengst vekslet– bordet foran meg bugner av loddstrimler, men det er ingen gevinster.

— Siste trekning før møtet,annonserer messeansvarlig Georg Fritzmann.

Salget går nå noe tråere. Han opplyser også at kjøper du hele boka i en fargekoster det deg 780 kroner, men da er du garantert 1.2. og 3. gevinst!

Jeg lar meg ikke lokke og satser min femti-lapp. Null gevinst – igjen. Menfruen – hun kjøper bare tre lodd (hver gang) – får fullklaff. Bløtkake. Da hunkommer tilbake etter å ha hentet gevinsten har hun ikke med seg den storepappesken med kake. Men et gavekort på ei bløtkake!

— Det er farsdag i morgen. Burde du ikke tatt ei"blaudis"?

— Du er ikke min far!