«Man kan ikke unngå feil», var budskapet hennes på styremøtet for Sørlandet sykehus i går.

De siste dagene har vi synliggjort hvor galt det kan gå når det oppstår feil i forbindelse med en fødsel. 10 år gamle Håvard Vågeng ble påført cerebral parese og epilepsi som følge av en fødselstabbe. Fødselsomsorgen er det fagfeltet med størst utbetalinger fra Norsk Pasientskadeerstatning. Årsaken er at feil utført i forbindelse med fødsler ofte får katastrofale følger. Men mange feil kunne vært unngått.

Nylig kom det for en dag at mange barn dør i mors liv fordi norske sykehus har ulik praksis med hensyn til hvor lenge over tiden gravide må vente før de blir forløst. En kartlegging utført av Helsetilsynet i fjor viste at 58 barn døde og 23 fikk alvorlig hjerneskade ved små fødeavdelinger i 2006–2008. Halvparten kunne vært unngått mener tilsynet.

Vi er inne i en tidsepoke med intensivert fokus på kvalitet, og helsemyndighetene har gjort 2011 til Pasientsikkerhetsåret. I fjor sendte Helsedirektoratet ut nye retningslinjer for norsk fødselsomsorg som innebærer en betydelig innskjerping av hvilke sykehus som kan ta imot antatt kompliserte fødsler. Hvordan dette skal slå ut på Sørlandet er ennå ikke klart, men signalene som hittil er kommet, tyder på at det fortsatt skal foregå risikofødsler i Arendal som i henhold til retningslinjene burde vært sentralisert til Kristiansand. Dette er ikke betryggende.

Et sykehus som ønsker å sette pasientsikkerhet i høysetet kan ikke tillate seg å gamble med barns og mødres liv. Det er utillatelig å forespeile fødekvinner fra Aust-Agder at de får et fødselstilbud av høyest mulig kvalitet dersom det ikke er tilfelle. Det i seg selv kan gi grunnlag for fremtidige søksmål.

Dr. Askevold har dessverre rett i at man ikke kan unngå menneskelige feil. Men det man faktisk kan, er å lage så gode systemer og prosedyrer at sannsynligheten for feil minimeres. Det er det Askevold nå gjør ved sin avdeling. Sykehusledelsen plikter å sørge for at det samme skjer for resten av Sørlandet sykehus.