En nylig offentliggjort nasjonal måling viser at Agder har oppnådd landets beste resultater for sitt Female Future-program. Det lover godt for fremtidig verdiskaping i en landsdel som kommer dårlig ut på likestillingsstatistikken.

Resultatene av målingen blant alle landets deltakere viser at agderdamene har hatt best karrièreutvikling og fått flest tilbud om styreverv. 70 % av de 96 som har svart viser at de har hatt progresjon i sin karrière og tilbud om styreverv. Det er en seier. NHO-direktør John G. Bernander var tydelig stolt da han nylig delte ut kompetansebevis i forbindelse med avslutningsarrangementet til årets Female Future-deltakere fra Agder.

Tidligere administrerende direktør i NHO, Finn Bergesen jr., ønsket et større mangfold og flere kvinner i styrer og ledelse i næringslivet. NHO var overbevist om bedre resultater og tydelig vekst dersom man velger ledere og styremedlemmer blant 100 prosent av den yrkesaktive befolkningen – ikke bare blant 50 prosent. Female Future ble et svar på regjeringens lovkrav om kvotering av kvinner inn i ASA-styrer.

120 kvinner har vært gjennom lederutviklingsprogrammet Female Future Agder. På landsbasis har 1 150 damer deltatt. I utgangspunktet var Female Future beregnet på kvinner ansatt i privat sektor. Men en fremsynt, daværende regiondirektør i NHO Agder, Tine Sundtoft, så andre muligheter da hun bidro til starten av Female Future Agder. Hun tok til orde for inkludering av kvinnelige ansatte i offentlig sektor, noe som har vært en viktig suksessfaktor for programmet.

Gjennom Female Future har kvinner blitt kurset i ledelse, med mentorordning, endringsledelse, egenutvikling og kollegacoaching, historiefortelling og medietrening. I tillegg har det vært stort fokus på nettverksbygging. Alt servert av topp kompetente foredragsholdere.

Mentorordningen i Female Future er et eksempel på et unikt tilbud, som skaper et viktig personlig rom for de ulike deltakerne i programmet. Ordningen legger til rette for at hver deltaker får tildelt sin personlige mentor som skal følge dem gjennom året. Det er krevende, utviklende og spennende å være deltaker i Female Future, og mange prosesser settes i sving. Mentor og deltaker satte selv agendaen for møtene og ledelsen i Female Future har vært bevisste i koblingen av mentor og deltaker.

Konklusjonen må være at det i velfungerende relasjoner er enestående å ha tilgang på en mentor som kan følge prosesser som en programdeltaker er på vei inn i eller ut av, som kan bistå i vanskelige valg, som kan komme med råd om karrièreutvikling og som har satt av tid spesielt til dette.

Samtlige Female Future-deltakere har avlagt eksamen i styrekompetanse ved Handelshøyskolen BI, som ledd i kompetansehevingen. I dag sitter NHOs regionkontorer på en styrekandidatbase med topp kompetente kvinnelige kandidater. Siri Mathiesen, regiondirektør ved NHO Agder, kan gjennom databasen finne det kvinnelige styremedlemmet som en konkret bedrift trenger, for å oppnå et velfungerende styre med breddekompetanse.

Anne-Grete Ellingsen, direktør i Agder Energi, kan fortelle at det mest vanlige er at veien til styrerommene går via lederskap. Undersøkelser viser at deltakelse av kvinner i styrer kan ha viktig signaleffekt i samfunnet. I mange tilfeller opplever kvinner i styrer å være rollemodeller for andre kvinner.

Det er dokumentert at økt kvinneandel inn i styrer kan ha innvirkning på styrets arbeidsformer, ved at menn også vil kunne arbeide annerledes når kvinner kommer inn. Flere internasjonale studier slår fast at mangfold i styrer gir økt konkurransekraft. Det finnes investorer, kunder og andre som foretrekker å handle eller samhandle med bedrifter som viser en positiv holdning til kvinner i ledende organer.

Female Future skaper møteplasser, nettverk og muligheter for samarbeid på tvers av både sektorer og arbeidsfelt – også på tvers av fylkesgrensen. Elin Håverstad ved GE Healthcare, Lindesnes, fremhever på NHO Agders nettside at nettverksbygging og bevissthet rundt egen kompetanse er blant det viktigste hun sitter igjen med etter programmet. Female Future har gitt deltakerne et unikt nettverk med høyt kompetente kvinner.

Internasjonal presse har vist stor interesse for likestillingsarbeidet i Norge. Female Future er blitt en ettertraktet eksportartikkel til land som Frankrike og Uganda. FN nominerte i sin tid Female Future som en av fire «Best practice»-prosjekter. Loven om kvotering av kvinner til ASA-styrer, som har medført en flerdobling av kvinneandelen i slike selskaper, har også fått mye oppmerksomhet. Det er tidkrevende arbeid å endre etablerte holdninger i samfunnet. I dag ser vi at arbeid på flere ulike arenaer skaper fremgang vi kan være stolte av.

Næringsminister Trond Giske påpekte på konferansen Arena Female Future 2009 at kvoteringsloven er viktig fordi vi har hatt et system der menn har rekruttert menn gjennom sine uformelle nettverk. Dermed har ikke lik kompetanse hos kvinner og menn gitt like muligheter. Videre hevder han at det på område etter område har vært krevd en jobb for å endre holdninger slik at kvinner slipper til. Dette gjelder også for næringslivet. En synliggjøring av kvinners kompetanse i Norge går i riktig retning, men det er fremdeles dører som må åpnes. Female Future er et eksempel på slik praksis.

Den tidligere amerikanske utenriksministeren Madeleine Albright kom for noen år siden med en treffende kommentar: «Det finnes en plass i Helvete for kvinner som ikke hjelper hverandre.» En ting er sikkert: Female Future-kvinnene kommer til å glimre med sitt fravær i Helvete. For vi er drillet til å heie på hverandre.