Partiet ønsker et forpliktende samarbeid med Høyre. Ifølge ordførerkandidat Jørgen Kristiansen er det sterkt press fra velgerne som gjør at KrF nå klart uttrykker hvem partiet vil i allianse med etter valget.

For velgerne er KrFs standpunkt avklarende. Partiet vil spille på lag med borgerlig side. Det betyr at velgerne ikke lenger må leve i uvisshet om en stemme til KrF vil styrke et borgerlig samarbeid eller være et bidrag til en allianse mellom KrF og Ap. Forutsatt at forhandlingene mellom KrF og Høyre munner ut i en forpliktende avtale.

At KrF velger seg Høyre er ingen overraskelse. I 26 år fra 1977 til 2003 var de uatskillelige i lokalpolitikken i Kristiansand. Høyre hadde ordføreren, KrF varaordføreren. I de to siste periodene har det vært knute på tråden, etter at først KrF og deretter Høyre sikret seg ordførervervet i utradisjonelle allianser med Arbeiderpartiet.

For Høyre og KrF vil det neppe by på problemer å finne ut av det med hverandre. En større utfordring kan det bli for KrF å komme overens med Fremskrittspartiet. Høyre har allerede invitert Frp inn i varmen i noe partiet håper kan bli en bred borgerlig allianse. Det innebærer at KrF også må avklare forholdet til Frp.

Samarbeid med Frp var ikke tema på KrFs gruppemøte tirsdag kveld. Det var en avklaring i forholdet til Høyre som tok all fokus. Lokallagsleder Anne Marie Torstensen uttalte etter møtet at KrF tar en ting av gangen, først Høyre og deretter Frp. Men ukompliserte blir neppe forhandlinger om et forpliktende samarbeid mellom sentrumspartiet KrF og Frp på ytterste høyre fløy.

For Ap må KrFs veivalg fortone seg som en gedigen nedtur. Ap var i vår siste meningsmåling størst i byen, men med en bred borgerlig samling blir partiet maktesløst. Trolig vil Ap sette mye inn på å få KrF til å skifte side. Det kan bli en uoverkommelig oppgave, særlig når ordførervervet ikke lenger synes så viktig for KrF. Å friste med ordføreren, kunne ha vært et trumfkort for Ap, men KrFs Grete Kvelland Skaara sa etter gruppemøtet tirsdag at for KrF er gjennomslag for politikken viktigere enn kommunens høyeste politiske verv.